Načítání obsahu, prosím počkejte

Stadion v Miami boří hranice. Diváky testují 'anticovidoví psi'

Stadion v Miami boří hranice. Diváky testují 'anticovidoví psi' Diváky, kteří chtějí vstoupit na stadion, testují speciálně vycvičení psi. | zdroj: Profimedia

Psi cvičení na rozpoznávání nakažených covidem-19 byli poprvé povoláni do ostré služby. Zatímco letiště jejich nasazení teprve testují, basketbalový stadion v americkém Miami se na jejich čich spoléhá a na zápas vpustí jen diváky, kteří psím testem projdou. 

Od loňského léta se začaly objevovat úvahy, následované studiemi, zda by skvělý psí čich nemohl pomoci při detekci osob infikovaných koronavirem způsobujícím nemoc Covid-19. Psi totiž skutečně dokážou identifikovat některé druhy nemocí, a to díky tělesnému pachu ovlivněnému metabolickými změnami.

Otázce se věnovalo několik odborných studií, ovšem současný výsledek bádání je možná trochu překvapivý: metoda jako taková je stále považována za těžko průkaznou. Proč překvapivý? Když totiž studie a výzkumy běžely teprve krátce, už se začalo hovořit o praktickém uplatnění. Některá letiště už dokonce testují nasazení takových psů - například v Santiagu, Dubaji či v Helsinkách.

Kdy se mění pach, není jisté

Vědci přitom říkají, že s koronavirem to není jen tak. Psi sice mají extrémně citlivý čich a jejich schopnosti stále udivují, potřebují ale nějaké pachové vodítko – virus sám o sobě samozřejmě cítit nemohou. Kámen úrazu je v tom, že se dle výzkumů špatně kvantifikuje, jak velké procento nakažených dokážou psi odhalit. Jinými slovy, není jisté, jestli vůbec – a pokud ano, tak v jaké fázi – se člověku vlivem nemoci covid-19 mění tělesný pach.

Pochybnosti nicméně odložili stranou ve městě Miami ve Spojených státech. Zdejší větev basketbalové ligy NBA totiž povolila otevření velkého stadionu Airlines Arena s tím, že součástí bezpečnostních opatření bylo nasazení "anticovidových psů". Ti prošli výcvikem u velké agentury Global K9 Protection Group, která uvádí, že psy cvičili na správný pach pomocí nakažených s mírným průběhem.

Každý návštěvník stadionu tak musí projít psím testem – pokud jej zvíře označí, není na zápas vpuštěn a je mu doporučeno podstoupit lékařské testy.

Raději i další opatření

Je vůbec bezpečné takto spoléhat čistě na psy? Pravděpodobně do značné míry ano, na stadionu totiž stále platí zvýšená opatření. Roušky a respirátory jsou samozřejmostí, spolu s rozestupy a obsazením jen 10 procent z dvacetitisícové kapacity stadionu.

Letiště s "anticovidovými psy" jejich nasazení teprve testují, miamský stadion tak pravděpodobně drží světový prim v ostrém provozu takovéto detekční metody. K tomu je ale potřeba zopakovat, že bez mimořádných opatření by se čistě na psí čenich zatím nikdo nespoléhal.

V tom je možná i úskalí zhodnocení této metody: Pokud se na zápasech nebude koronavirus šířit, je to tím, že psi tak skvěle fungují, nebo spíše zabraly rozestupy a roušky? Jisté je, že vědci si zatím zachovávají pořádnou dávku opatrnosti, aby nevyřkli uspěchané hodnocení, které by masivnější nasazení anticovid psů umožnilo.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články