Načítání obsahu, prosím počkejte

Zvířecí vakcína proti koronaviru je těsně před dokončením

15. 12. 2020 – 7:01
0
Zvířecí vakcína proti koronaviru je těsně před dokončením Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zvířata bude v blízké budoucnosti možné očkovat proti covidu-19. Rusko dokončuje klinické testy vakcíny určené norkům a domácím zvířatům - především králíkům a kočkám. V únoru by měl začít schvalovací proces. 

Očkovací látku začalo na jaře vyvíjet ruské Federální centrum pro zdraví zvířat poté, co se zjistilo, že virus se z lidí může přenést na některá zvířata.

Ruská vakcína je určena především pro králíky, norky a kočky. Klinické testy mají být zakončeny v lednu, sdělila agentuře Reuters mluvčí úřadu Rosselchonadzor. Rusko věří, že o vakcínu projeví zájem ruští chovatelé kožešinových zvířat a americké i evropské podniky.

Obavy z možnosti přenosu viru z člověka na zvířata projevila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dánsko minulý měsíc nařídilo vybití 17 milionů norků na svých farmách poté, co došlo k závěru, že jeden kmen viru se z člověka přenesl na norky a z nich zpět na člověka. Ruských norků se nákaza koronavirem zatím nedotkla, ale v zemi se vyskytly dva zdokumentované případy infekce u koček.

Rusko jako první na světě v srpnu schválilo vakcínu proti covidu-19 určenou pro lidi - očkovací preparát Sputnik V, kterým se v zemi již začalo hromadně očkovat.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články