Načítání obsahu, prosím počkejte

Šanta nejen láká kočky, ale i účinně odpuzuje komáry

25. 5. 2022 – 8:13
0
Šanta nejen láká kočky, ale i účinně odpuzuje komáry Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Šanta má pozoruhodné vlastnosti. Pro milovníky koček to ostatně není žádná novinka, neboť asi osmdesát procent těchto mazlíčků na šantu velmi výrazně reaguje. Rostlina má přitom i léčivé účinky a odpuzuje bodavý hmyz. Právě podstatě repelentních vlastností šanty kočičí se věnovala studie publikovaná před časem v magazínu Current Biology.

Šanta kočičí (Nepeta cataria) má pověst jakési kočičí drogy. To je pravda jen napůl – její účinky skutečně připomínají lidská narkotika, podle všeho ale nemá vedlejší účinky a není návyková. Zhruba 70-80 procent kočičí populace má vrozenou citlivost na látku zvanou nepetalakton. Ta se uvolňuje z rostliny do vzduchu, stejně na kočky působí i výtažky či sušená rostlina. Toho využívají výrobci různých hraček a sprejů, nejčastěji ale můžeme vidět kočky, jak se v šantě prostě válí, inu, opět trochu jako narkomani.

Nepetalakton je totiž silný stimulant, který aktivuje řadu kočičích receptorů. Zvířata pak přechází z manické fáze plné skákání, válení se a hlasité mňoukání do fáze útlumu, kdy „odpadnou“ při válení se v šantě. Reakce bývají různě silné a obvyklé trvají jen 5 až 10 minut.

Jak jsme ale řekli, to všechno už naši čtenáři mohli slyšet, šanta je mezi chovateli koček velké téma. Co se ale někdy málo zdůrazňuje, jsou zmiňované medicinské a repelentní účinky šanty. V lidovém léčitelství se šanta doporučuje pro léčby nachlazení a ke snižování teploty, měla by pomáhat i proti podráždění a bolesti hlavy. Na člověka má totiž mírně sedativní účinky.

Kočka v „rauši“ odpuzuje parazity

Použití proti komárům a dalšímu nepříjemnému hmyzu je pak také tradiční záležitost. Dokonce se někdy uvádí, že šanta by měla odpuzovat i šváby a myši. Trochu pevnější data ale přináší až nová studie badatelů z americké Severozápadní univerzity a švédské Lundské univerzity. Badatelé zjistili, že bylina aktivuje u komárů receptor TRPA1. To hmyz dráždí natolik, že jej to odpuzuje. Velmi podobně ostatně fungují syntetické repelenty.

Díky tomuto výzkumu je tak teoreticky možné začít vyrábět přírodní repelenty bez umělých a agresivních přísad. Zároveň to ale ukazuje, že kočičí posedlost šantou má mimoděk i velmi pozitivní účinky pro mazlíčky. Kočka, která se v šantě vyválela, je pokrytá částečky nepetalaktonu, fakticky se tedy proti komárům a parazitům chrání. Nebudeme asi podezřívat kočky z toho, že by o pozitivních účincích šanty věděly. Rostlinný „rauš“ je jejich hlavním záměrem. Nicméně to, že se tak i chrání, je pravda.

Výzkum neodpovídá jednoznačně na otázku, zda rostlina účinkuje i proti klíšťatům. Naopak se ukázalo, že proti některým mutacím egyptských komárů nefunguje. Rozhodně je ale takové bádání krok zajímavým směrem. Zda v budoucnu vzniknou spreje, které budou kočky chránit a zároveň mimořádně přitahovat nevíme. Lze ale předpokládat, že výrobky z šanty ještě v kočičím světě neřekly poslední slovo.

Zdroje:  Vlastní , cell.com/current-biology

Nejnovější články