Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč za námi kočky lezou na záchod

27. 3. 2022 – 9:30
0
Proč za námi kočky lezou na záchod Kočky své lidi pronásledují na záchod téměř vždy | zdroj: Profimedia

Znají to rodiče malých dětí i chovatelé koček. Jenže zatímco děti jednou povyrostou a dopřejí vám na záchodě soukromí, kočku tam budete mít nastěhovanou stále. Vědci se snažili odpovědět na to, co kočky tak nutí dělat nám na toaletě společnost.

Zná to snad každý majitel kočky. Je jedno, kolik času plánujete na toaletě strávit, s každým otevřením dveří chlupáč vystřelí nadzvukovou rychlostí, jen aby tam s vámi stihl proniknout dřív, než mu zabouchnete dveře před nosem. Pokud to nestihne, alespoň na ony zavřené dveře důrazně škrábe.

Vědcům se zatím nepodařilo najít žádné konkrétní vysvětlení tohoto fenoménu. Mají však několik teorií, které ostatně i selským rozumem dávají smysl. Podle odbornice na kočičí chování Mikely Delgadové se jako vysvětlení nabízí povědomý zápach připomínající jim jejich bedničku nebo se rády chladí na dlažbě či si užívají hrátky s vodou tekoucí v umyvadle. 

Jako nejpravděpodobnější důvod ale zmiňuje to, že kočky velmi rychle pochopí, že když sedíte na záchodě, mají vaši plnou pozornost. Jste jednoduše publikem, které nemůže jen tak opustit sál.

S tím souhlasí i bioložka Imogene Cancellareová. Sezením na klíně svého majitele na záchodě kočky podle ní spojují vyhřívání se na teplém místě s pozorností jejich „lidských sluhů“. „Myslím, že chtějí být středem vesmíru a naučily se, že toho lidé moc nenadělají, když sedí v malé místnosti s podivným vodním křeslem,“ uvedla pro server Inverse.com.

Zdroje:  Inverse

Nejnovější články