Načítání obsahu, prosím počkejte

Po lidech prchajících z Ukrajiny zbyly stovky opuštěných koní, zachraňují je dobrovolníci

2. 4. 2022 – 19:20
0
Po lidech prchajících z Ukrajiny zbyly stovky opuštěných koní, zachraňují je dobrovolníci S invazí byli chovatelé koní postaveni před těžké dilema - utéct ze země a opustit tak své koně, nebo zůstat a riskovat život | zdroj: Profimedia

Lidé, kteří kvůli válce prchají ze své domoviny na Ukrajině, si s sebou často berou i své domácí mazlíčky. Ne u všech to ale lze, majitelé koní se museli rozhodnout, zda zůstat, nebo koně opustit. V zemi tak zůstal bezpočet opuštěných koní. Ty zachraňují desítky dobrovolníků. 

Šéf Ukrajinské jezdecké federace Michajlo Parchomčuk se na utrpení zvířat, o která se staral celý svůj život, nemohl dívat. Muž, jenž žije v Belgii, se druhý den po vypuknutí války vypravil do vlasti, napsala agentura Reuters. Do čtvrtého dne od zahájení ruské invaze měl vybudovanou síť desítek dobrovolníků a založil charitativní organizaci na záchranu opuštěných ukrajinských koní.

„V některých regionech je to velmi nebezpečné,“ uvedl Parchomčuk a popsal, že dobrovolníci nejprve dopraví koně do relativního bezpečí západoukrajinské Lvovské oblasti a poté zařídí doklady pro jejich další cestu do nového domova v Evropě.

Charitativní organizace tak zachránila už více než 100 koní. Někteří z nich se před tím potulovali po krajině, další jejich majitelé nechali v maštalích, přibližuje Reuters.

V současné době je v provizorních stájích charitativní skupiny na 40 zachráněných zvířat. Na charitu se přitom denně obracejí přes sociální média další majitelé koní s prosbou o záchranu jejich opuštěných zvířat.

Všichni koně však neměli takové štěstí. Podle Parchomčuka se objevily zprávy o zničení několika stájí v bojích. Nejméně sedm koní uhořelo v maštali, která byla zasažena 20. března v obci Hostomel severozápadně od Kyjeva, píše Reuters.

„Neděláme rozdíly v tom, jestli je to drahý nebo levný kůň, jestli je velký, starý nebo mladý. Snažíme se pomoci všem koním a všechny je evakuovat,“ přiblížila Tajsja Stadničenková, zatímco hladila koně jménem Karpilon, jenž strávil 21 dní osamocen v lese v Kyjevské oblasti poté, co byl vypuštěn ze stáje, aby unikl bombardování. „Myslíme si, že každý kůň je pro své majitele nejdůležitější a drahocenný,“ dodala.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články