Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejvyšší kůň na světě měřil přes dva metry. Zemřel ve 20 letech

10. 7. 2021 – 9:09
0
Nejvyšší kůň na světě měřil přes dva metry. Zemřel ve 20 letech Belgický valach. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zvířecí svět přišel o rekordmana v koňské výšce. V americkém státě Wiskonsin uhynul nejvyšší kůň na světě - dvacetiletý belgický valach Big Jake měřil přes 210 centimetrů, což mu vyneslo i zápis v Guinnessově knize rekordů. 

Kůň uhynul před dvěma týdny, přesné datum však rodina majitele nehodlá uvést. „Nechceme si ho pamatovat jenom podle data - pro naši rodinu to byla traumatická záležitost,“ prohlásila Valicia Gilbertová, manželka majitele farmy, kde kůň žil.

Big Jake měřil v kohoutku něco málo přes 210 centimetrů a vážil 1136 kilogramů. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů získal v roce 2010. Jeho majitel Jerry Gilbert wisconsinské televizní stanici WMTV sdělil, že Big Jake byl „superhvězda“ a „opravdu úžasné zvíře“. Kůň pocházející z nedaleké Nebrasky podle něj při narození vážil 109 kilogramů - to je o 45 kilogramů více, než je u hříběte tohoto plemene běžné.

Jako připomínku svého milovaného a obřího zvířete Gilbertovi plánují ponechat stáj po Big Jakeovi prázdnou a do její stěny umístit cihlu s jeho obrázkem a jménem.

„(Na farmě) je teď takové ticho,“ tvrdí Gilbert. „Ostatní koně to ví. Myslím si, že po svém truchlí, protože Jake tady byl středem pozornosti. Teď je tu velká prázdnota. Je to jakoby tu byl, ale on tu není.“

 

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články