Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejčastější důvody, proč kočičí srst mění barvu

Nejčastější důvody, proč kočičí srst mění barvu Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Nejeden chovatel si mohl všimnout toho, že jeho kočičí mazlíček jaksi mění barvu. Z antracitové kočky je hnědočervená, objevuje se šedá, jinde zase srst nečekaně tmavne. Případně se dokonce stává, že dojde ke změně barvy i u plemen, která mají zbarvení geneticky dané. Příčiny mohou být jak zcela banální, tak poměrně závažné.

Faktorů ovlivňujících barvu srsti může být více, zmíníme si ty nejčastější. Na prvním místě je potřeba říci, že vliv má i něco tak proměnlivého, jako je teplota. Konkrétně jde o teplotu kůže, která ovlivňuje tvorbu melaninu, tmavého barviva. Ne snad, že by zvíře měnilo barvu jako chameleon, dlouhodobější trendy se ale projeví. Nejvýraznější je to u orientálních plemen, jako je například kočka siamská, havajská či některé další asijské kočky. Chladná pokožka vytváří více melaninu, což například u siamských koček přispívá k tomu, že mají tmavou srst na okrajových, chladnějších partiích těla.

Vyšisuje na sluníčku

Známý je také stav, kdy je kočce část srsti vyholena například u veterináře. Když pak dorůstá, bývá tato skvrna znatelně tmavší, neboť holá kůže byla chladnější. Chovatele siamských koček si také všimli, že v chladnějších regionech světa jejich kočky při dlouhých, sněhových zimách tmavnou, zatímco jedinci s dostatkem sluníčka k vyhřívání bývají zase světlejší.

Právě vliv slunce se týká nejen tvorby melaninu, ale přímo světelného působení na srst. V našich podmínkách se to zdá skoro k nevíře, ale tmavá kočka se zálibou v dlouhém slunění opravdu může tak trochu „vyblednout“, vlastně dost podobně, jako černé tričko v létě.

Zdravotní potíže i prosté šedivění stářím

Změny srsti ale mohou varovat i před zdravotními či nutričními problémy. Pokud ve stravě chybí aminokyselina tyrosin, může to u černých koček vést ke změně směrem k hnědočervené barvě. Opět to souvisí s tvorbou melaninu, kterou nedostatek tyrosinu ovlivňuje. Nedostatek zinku či mědi zase způsobuje blednutí tmavé srsti. Kromě problémů se stravou ale mohou tyto změny souviset i se špatnou činností některých žláz či orgánů.

Nevysvětlitelné proměny zabarvení je tak dobré brát obezřetně a nepodceňovat – mohou totiž napovědět, že kočka trpí nějakými problémy s ledvinami, játry či štítnou žlázou. Jde opět hlavně o blednutí, neboť špatná funkce metabolismu také působí na tvorbu melaninu.

Zřejmě úplně nejčastější příčina změn barev chlupů, která může potkat úplně každou kočku, ale asi nepřekvapí: stáří. Kočičí srst může začít s věkem šednout úplně stejně, jako se to stává lidským vlasům. Pokud ovšem nejde o kočku původně tmavou, velmi často si chovatel ani u seniorky stříbrných chloupků nevšimne.

Zajímavostí je, že kočky siamské – a další orientální s tmavými znaky na periferii těla – s věkem naopak tmavnou. To je možná pokračování procesu, který začíná už v raném dětství. Siamská koťata se totiž rodí bílá a až později „dozrají“ do klasického zbarvení.

Změny srsti mohou být zkrátka jak přirozené, tak naznačovat nějaký problém či změnu v životě. Obecně samozřejmě platí, že pokud si nejsme jistí, pak konzultací s veterinářem nic nezkazíme. Naštěstí nás ve většině případů trocha té barevné změny nemusí znepokojovat.

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články