Načítání obsahu, prosím počkejte

Mají želvovinové kočky zvláštní povahu?

20. 2. 2022 – 18:13
0
Mají želvovinové kočky zvláštní povahu? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Jako želvovinové se označují kočky se srstí s unikátním typem zbarvení, nejedná se tedy o zvláštní plemeno. Právě u některých kočičích plemen se dá hovořit o typických vlastnostech a někdy povaze, želvovinové kočky ale mají specifickou pověst. Jejich majitelé se často shodují v tom, že tyto krásky jako by měly podobné chování, konkrétnímu plemeni navzdory. Některé studie překvapivě naznačují, že to nemusí být tak úplně fáma. 

Želvovinové zbarvení získalo svůj název podle toho, že připomíná barvu některých želvích druhů. Míchá se v něm „černá“ a „červená“ zvláštním způsobem, který jako by přecházel od jednolitých znaků k mourování. Uvozovky jsou na místě, odborníci sice používají tyto termíny, ve skutečnosti barva černá zahrnuje škálu od hnědé, přes šedou a modrou až po černou, červená zase odstíny od žluté přes oranžovou až po řečenou narudlou. Někdy to vše doplňují ještě bílé znaky. Objevuje se u běžných krátkosrstých koček evropských i amerických, relativně častý výskyt má třeba u plemene maine coon, dá se ale najít i jinde. 

Z hlediska genetiky jde přitom o pozoruhodný jev. Želvovinové zbarvení totiž vzniká poměrně složitou kombinací genů a jen v 1 případě ze 3000 se objevuje u samců, kteří navíc bývají obvykle neplodní. Je to tedy ozdoba kočičích dam a slečen. Navíc nejde jen o barvu srsti, zvláštní skvrny mají tyto kočky i na kůži či bříškách pacek. 

Jak jsme naznačili, mezi chovateli želvovinových koček se traduje, že tyto krásky mají zvláštní povahu. Obzvlášť ve Velké Británii či v USA je tato představa tak zakořeněná, že se dokonce používá slovní hříčka „tortitude“ - spojení slov tortoise (želvovina) a attitude (povaha).

Pyšná princezna

A jaká by tato specifická povaha tortituda měla být? Překvapivě ne úplně příjemná – kombinace jisté výstřednosti, sebestřednosti a protivnosti, doplněná o hlučnost a poutání pozornosti. Něco mezi namyšlenou královnou a mazlíčkem, který se sice pomazlit nechá, ale za to chce být obdivován a hýčkán. Přesto mají želvovinové kočky své oddané milovníky, kteří údajnou zvláštní povahu berou jako jistý punc výjimečnosti. 

Samozřejmě, bavíme se o milionech různých jedinců, a tak není možné, aby všechny želvovinové kočky měly povahu stejnou. Křivdili bychom tím jejich originalitě a individuálním povahám. Pověsti o specifické povaze těchto elegantních dam jsou ale tak rozšířené, že se na ně blíže podívali i vědci. V roce 2016 tak probíhal výzkum na veterinární katedře University of California. Badatelé při něm sestavili dotazník pro 1200 majitelů koček mapující, jak tito lidé vnímají chování a povahy svých mazlíčků.

Ukázalo se, že lidé žijící s želvovinovými kočkami (ale stejně také s tříbarevnými „calico“, které také mají specifický genetický základ své barvy) vykazovali statisticky měřitelnou odchylku. Jako by se shodovali v tom, že jejich mazlíčci jsou o něco více expresivní, panovační, možná snad i agresivní. 

Vědci v reakci na svá zjištění poukazovali na potřebu dalšího zkoumání na genetické úrovni. Je totiž možné, že všechny anekdotické příběhy o panovačných želvovinových kočkách mají reálný základ. Tito mazlíčci totiž mají napříč plemeny podobnou stavbu chromozomů, a tak je klidně možné, že jejich geny neovlivňují jen barvu, ale i povahu.

Stejně tak lze ale namítat, že přání bývá otcem myšlenky. Fenomén „tortitude“ je například v prostředí USA opravdu velmi zakořeněný, proto mohl být výsledek dotazníku ovlivněn tím, že majitelé želvovinových koček zkrátka podvědomě u svých mazlíčků hledali předpokládanou povahu. 

Ať je to jak chce, želvovinové kočky si v jistých kruzích nadále zachovávají svou pověst výjimečnosti. Patří k hvězdám kočičích přehlídek, v některých regionech Ameriky i Asie se říká, že nosí štěstí a peníze. A pokud snad existuje zvláštní povaha těchto tvorů, tak to jen dokazuje, že tyto dámy o své výjimečnosti dobře vědí. 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články