Načítání obsahu, prosím počkejte

Kde se stala chyba? Novozélandským ptákem roku je netopýr

4. 11. 2021 – 16:57
0
Kde se stala chyba? Novozélandským ptákem roku je netopýr Netopýr hrbolatý | zdroj: Profimedia

Vítěz novozélandské ankety o ptáka roku milovníky ptáků poněkud zaskočil. V ostře sledované soutěži totiž letos vyhrál netopýr hrbolatý (Chalinolobus tuberculatus), což je - ehm - savec. 

Organizace na ochranu přírody Forest & Bird, která anketu pořádá, zařadila netopýra do soutěže, aby zvýšila povědomí o těchto maličkých savcích, kterým hrozí vyhynutí. Podle pořadatelů vyvolalo jejich rozhodnutí senzaci. „Kampaň za zvýšení povědomí a podpory této malé létající chlupaté kouli zaujala celý národ,“ uvedla mluvčí organizace Laura Keownová. „Hlas pro netopýry je také hlasem pro kontrolu predátorů, obnovu stanovišť a opatření v oblasti klimatu na ochranu našich netopýrů a jejich opeřených sousedů,“ řekla.

Je to poprvé, co byl do soutěže o opeřence roku zařazen savec nebo jakýkoli jiný druh než pták. Vítězství netopýra, který sotva dosahuje velikosti lidského palce, ale na sociálních sítích vyvolalo řadu stížností. „Kdybych byl pták, cítil bych se ošizený,“ napsal jeden z uživatelů na twitteru.

Celkem bylo započítáno zhruba 56 tisíc hlasů, netopýr získal přes 7000 z nich. Porazil tak i vítěze loňského ročníku a nejtěžší žijící druh papouška, vzácného kakapa sovího.

Každoroční soutěž v minulosti provázela řada kontroverzí. Pořadatelé v roce 2020 zaznamenali 1500 falešných hlasů pro jednoho z druhů kiviů. V roce 2019 se hovořilo o ruském vměšování do voleb, protože několik set hlasů přišlo z Ruska. V roce 2017 volič z města Christchurch ignoroval pravidlo „jeden člověk, jeden hlas“ a pro svého oblíbeného zástupce ptačí říše hlasoval pomocí falešných e-mailových účtů hned 112krát.

Zdroje:  ČTK , Reuters

Nejnovější články