Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak ušetřit za péči o domácí mazlíčky a nijak je přitom neošidit

13. 1. 2023 – 8:10
0
Jak ušetřit za péči o domácí mazlíčky a nijak je přitom neošidit Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Životní náklady rostou a péče o domácího mazlíčka mnohdy netvoří ty nejnižší částky rodinného rozpočtu. Přitom se dá hodně ušetřit, aniž by to na sobě museli váš pejsek nebo kočička negativně pocítit. Kouzlo tkví například v chytrém nakupování.

Britská zvířecí charita PDSA odhaduje, že průměrný pes vyjde chovatele během svého života na v přepočtu na více než 800 tisíc korun, kočka pak na necelého půl milionu korun. Do těchto částek započetli úplně všechny náklady od jídla přes očkování, pelíšky, veterinární péče až po případné náklady spojené s cestováním. Ušetřit se přitom dá tak, že se nižší náklady na blahobytu mazlíčka vůbec neodrazí. 

Vše nemusí být nové

Oblečení pro děti, ale i nábytek si lidé už zvykli nakupovat z druhé ruky. Není důvod, proč by váš pejsek nebo kočička museli mít bezpodmínečně vše nové. Pelíšky, misky, případně i hračky můžete koupit na místním bazárku a leckdy půjde o nové věci, jen prodejcům něco překazilo plány na pořízení pejska, případně hračku odmítl hned, jak se na ni podíval...

Naučte se pečovat o svého psa sami

Chce to trochu zkušeností, odvahy a hlavně vzájemní důvěry. Stříhat drápky nebo srst se s trochou šikovnosti a trpělivosti naučíte i vy. Nechte si základy vysvětlit a ukázat od odborníka - zejména v případě stříhání drápků je to potřeba. A pak už můžete ušetřit nemalé částky za psí salony. Stejně tak není potřeba psa koupat v salonu, zvládnete to doma. 

Nakupujte ve velkém

Tak jako většina lidského zboží vychází i to zvířecí při větším množství levněji. Pokud má váš mazlíček oblíbenou značku krmiva, sledujte akce a nakupujte do zásoby. Ale v tomto bodě raději všeho s mírou - jednak má krmivo tendenci se kazit a navíc hrozí, že se pejskovi (nebo spíš kočičce) změní preference a co budete dělat s dvacetikilovým pytlem granulí, které nikdo nechce žrát?

Vyrábějte vlastní pamlsky

Pokud doma vaříte, vytěžte zbytky na maximum. Z odřezků masa můžete snadno vyrobit pamlsky. Jen se ujistěte, že suroviny, které do nich přidáte, mazlíčkovi neublíží.

Požádejte přátele o hlídání

Pokud odjíždíte na dovolenou, domluvte si hlídání mazlíčka s rodinou nebo přáteli. Placené hlídání - ať už formou venčení nebo třeba psího hotelu - by mělo být až poslední možností.

Choďte na preventivní prohlídky

Starejte se o zdraví svých mazlíčků, nepodceňujte prevenci. Čistěte jim zuby, uši, pravidelně odčervujte a hlavně choďte na preventivní prohlídky. Můžete potenciálně vážný zdravotní problém podchytit včas a kromě toho, že zvýšíte šanci na uzdravení, nevyjde léčba tak draho.

Pojistěte si svého mazlíčka

Na trhu je několik pojišťoven, které umožňují pojistit si pejska nebo kočku. Pojistka sice většinou nepatří mezi nejlevnější, ale jistě ji oceníte v případě náročnější péče o mazlíčka. Operace s následnou péčí se totiž může klidně vyšplhat i na desetitisíce, stejně jako léčba vážné nemoci...

Zdroje:  Vlastní , metro.co.uk

Nejnovější články