Načítání obsahu, prosím počkejte

Buddhistický mnich zachránil už osm tisíc opuštěných zvířat

13. 7. 2021 – 8:31
0
Buddhistický mnich zachránil už osm tisíc opuštěných zvířat Část zvířat našla nový domov za hranicemi. | zdroj: Profimedia

Čínský buddhistický mnich Č'-siang už osmadvacet let zachraňuje opuštěná zvířata. Jeho klášterní útulek už za tu dobu nabídl přístřeší a druhou šanci téměř osmi tisícům psů a koček. Někteří z nich měli dokonce to štěstí, že našli nový domov a lidskou lásku v zahraničí. 

Když Č'-siang se svou záchrannou misí začínal, soustředil se hlavně na ošetřování koček sražených auty. Jenže za poslední roky se jeho repertoár výrazně rozrostl. Může za to mimo jiné nedávná čínská móda pořizovat si psího či kočičího domácího mazlíčka. Část lidí si totiž časem chov rozmyslí a zvíře vypustí na ulici. 

Podle čínských státních médií bylo v roce 2019 v zemi 50 milionů toulavých zvířat a každý rok se jejich počet zdvojnásobuje. Většina z nich žije v těžkých podmínkách, jsou podvyživená a trpí nejrůznějšími chorobami. 

V Šanghaji už ale policie za těch téměř třicet let ví, kam nalezence vyžadující péči odvézt. Č'-siang se o zvířata stará z vlastí vůle a zcela zdarma, funguje jen díky darům a půjčkám od jiných mnichů, vláda mu nijak nepřispívá. Roční náklad na provoz a krmení přitom vycházejí v přepočtu na 40 milionů korun.

Když Č'-siang se zrovna nevěnuje svým mnišským povinnostem, opečovává v chrámu Bao'en, kde je hlavním mnichem, několik stovek psů a dvě stovky koček.

Stará se většinou o nemocná a postižená zvířata, zbytek po základním ošetření putuje do některého z městských útulků. Dobrovolníci, kteří mu s péčí pomáhají, také pro zvířata aktivně - zejména přes sociální sítě - vyhledávají nové rodiny. Od roku 2019, kdy začal s adopcí do zahraničí, se podařilo umístit zhruba tři stovky psů do nových rodin ve Spojených státech, Kanadě a Evropě. 

Zdroje:  Profimedia , smartshanghai.com

Nejnovější články