Načítání obsahu, prosím počkejte

Británie ocení své psí válečné hrdiny národním pomníkem

19. 11. 2020 – 7:51
0
Británie ocení své psí válečné hrdiny národním pomníkem Theo se svým psovodem Liamem Taskem. | zdroj: Profimedia

Stateční psi, kteří sloužili a slouží po boku britských vojáků v konfliktech po celém světě, dostanou vlastní pomník. Vznikne příští rok ve Flintshire v severním Walesu a ozdobí ho sochy čtyř nejodvážnějších britských vojenských psů v životní velikosti.

O vzniku národního pomníku na počest britských vojenských psů, kteří zachraňovali životy ve světových konfliktech, se hovořilo už několik let. Dokonce i místo bylo známé nejméně dva roky. Chyběly však peníze - výstavba bude stát 150 tisíc liber. 

Nyní už je ale hotový návrh od známého sochaře Andyho Edwardse a stát by měl už příští rok. Mauzoleum budou zdobit čtyři bronzové sochy vytvořené podle skutečných psů, kteří si za své služby vysloužili ocenění. Hlídat budou pamětní desky připomínající hrdinství své i svých psích kolegů. 

První socha bude patřit anglickému špringlšpanělovi Busterovi, který jako pes hledající nášlapné miny sloužil v Afghánistánu, Bosně a Iráku a po odchodu do důchodu se stal maskotem RAF. Uhynul ve věku 13 let v roce 2015.

Druhým psím hrdinou je Theo, jehož psovod Liam Tasker byl v roce 2011 zastřelen v Afghánistánu Talibanem. Pejsek, tehdy starý pouze 22 měsíců, svého páníčka přežil jen o pár hodin. Zemřel na infarkt - zlomené srdce. Posmrtně byl oceněn Dickenovou medailí PDSA za statečnost. 

Tutéž medaili získali i zbylí dva psí hrdinové. Třetí podstavec bude patřit legendární Judy, která během druhé světové války sloužila v Japonsku, přežila pirátský útok, nakonec se ale stala japonskou válečnou zajatkyní. Posledním ochráncem pomníku bude Lucky, který stopoval džunglí malajské povstalce.  

Zdroje:  Profimedia , Vlastní

Nejnovější články