Načítání obsahu, prosím počkejte

Armáda 500 kachen chrání vinici v JAR před škůdci

20. 1. 2023 – 9:34
0
Armáda 500 kachen chrání vinici v JAR před škůdci Vinice používá ekologický boj proti škůdcům - postarají se o ně husy | zdroj: Profimedia

Zhruba 500 kachen plemene indický běžec dohlíží v Jihoafrické republice na tamní vinici a hubí škodlivé plže a hmyz, tamní vinaři díky tomu nemusejí používat pesticidy ani syntetická hnojiva. Hejna bílých, černých a hnědých kachen slouží nejen jako přírodní ochrana proti škůdcům, ale také jako atrakce pro turisty.

„Říkáme jim vojáci vinic,“ uvedl manažer farmy Vergenoegd Löw Wine Estate, která leží u Kapského Města. Plemeno indických běžců má dlouhé nohy a vzpřímený postoj, což kachnám umožňuje dosáhnout i na slimáky mezi listy vinné révy. Vinice zároveň využívá i trus kachen a dalších zvířat, a zajišťuje si tak co nejudržitelnější provoz.

Hejna kachen ráno vyrážejí na vinice, aby předešla poničení úrody, a večer se vracejí do svých výběhů, kde klovou granule s výživným krmivem pro ptáky. „Je to skoro jako starat se o vlastní děti,“ uvedla Yodell Scholtzová, která o kachny na vinici pečuje poslední dva roky.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články