Načítání obsahu, prosím počkejte

Sibiřský husky – nezávislý elegán s nekonečnou zásobou energie

5. 8. 2020 – 11:47
0
Sibiřský husky – nezávislý elegán s nekonečnou zásobou energie Sibiřský husky | zdroj: Pixabay

Sibiřský husky patří mezi nejoblíbenější a nejkrásnější psí plemena. Přestože jde původem o tažné plemeno, je i dobrým společníkem do rodiny. Jen počítejte s tím, že je prakticky neutahatelný a také se musíte smířit s tím, že rád naslouchá volání divočiny a běží jí vstříc.

Jde o jedno z nejstarších plemen, předpokládá se, že ho vyšlechtili již v pravěku sibiřští kočovní obyvatelé Čukčové. Potřebovali psa, který dokáže na saních táhnout menší břemena, vypomůže s lovem, ale bude zároveň přátelský ke své rodině, protože psi často spávali s dětmi, aby je zahřívali.

To vše husky i nyní splňuje na jedničku s hvězdičkou. Navíc jde díky původu o mimořádně odolné plemeno, které bez větších problémů dokáže běžet desítky kilometrů v teplotách klesajících až k minus 60.

Ostatně předvedli to i v roce 1925, kdy bylo potřeba zlatokopům na Aljašce, mezi kterými propukla epidemie záškrtu, doručit vakcínu. Štafeta psích spřežení vzdálenost přes 1000 kilometrů zvládla překonat za pět a půl dne, a to v době, kdy teploty klesaly na -52 stupňů.

siberian-husky-1771665_1920 Sibiřský husky je původem tažný pes | zdroj: LynetteC@pisabay.com

Zvládat tak nízké teploty umožňuje huskyům jejich srst, který je vybavena hustou podsadou a zároveň i bohatou krycí srstí. Husté chloupky rostou psům i na tlapkách mezi prsty a polštářky, díky čemuž zabraňují omrzlinám. A závěrečnou tečkou v boji s mrazem je pak dlouhý, bohatě osrstěný ocas, do kterého si v zimě ve spánku choulí čumák.

Srst může mít jakokouli od bílé po černou, žádoucí jsou ale bílé znaky na hlavě, břiše, nohách a ocasu. Stejně jako srst je přípustná prakticky jakákoli barva očí, a to včetně kombinací v rámci jednoho oka, případně každé oko jiné.

Smečkový, ale nezávislý pes

Husky jsou středně velké plemeno, které dosahuje kohoutkové výšky 51 až 60 centimetrů a váží mezi 16 a 28 kilogramy. Tělo je většinou štíhlejší, ale dobře osvalené, silné a svalnaté jsou i nohy.

Protože je husky smečkové plemeno, má velmi přátelskou povahu. Nemá problém s dětmi, ale ani jinými zvířaty. Protože v něm však stále dřímou lovecké pudy, může se snadno stát, že se vydá třeba za srnkou nebo zajícem. Nemusí se přitom zaběhnout jen během vycházky, huskyho totiž nezastaví žádný plot. Pokud ho nepřeskočí, dokáže se šikovně podhrabat.

Přísným výcvikem ale ničeho nedocílíte. Huskyové sice svého pána milují, jsou mu oddaní, ale v genech mají nezávislost a schopnost se o sebe postarat. Mnohdy tak během výcviku budou "odmlouvat" a stávkovat, pokud v povelu neuvidí smysl. Počítejte tedy s tím, že si s huskyem budete muset najít při výcviku společnou řeč, být hodně trpěliví a nápadití v přesvědčovacích technikách.

Protože jsou sibiřské husky vyšlechtěny jako tažní psi, potřebují dlouhé a pohybově náročné procházky, jejich energie je snad nevyčerpatelná. Jsou tak ideální pro aktivní chovatele.

Po zdravotní stránce patří husky mezi plemena nejméně zatížená zdravotními problémy, vyskytuje se u nich ale dysplazie kyčlí, epilepsie a jsou náchylnější na oční onemocnění. Na stravu a péči jsou huskyové nenároční, jen počítejte s nutností pravidelné péče o srst. Zvlášť během jarního a podzimního línání je potřeba denní vyčesávání.

Pokud si ale budete vyčesanou srst schovávat, můžete si z ní nechat uplést hřejivý svetr.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články