Načítání obsahu, prosím počkejte

Šest nenáročných mazlíčků pro časově vytížené chovatele

14. 6. 2023 – 8:45
0
Šest nenáročných mazlíčků pro časově vytížené chovatele Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pořídit si domácího mazlíčka je závazek každodenní péče na dlouhá léta, mnohdy i desetiletí. Což si ne každý může dovolit. Naštěstí existují i mazlíčci pro časově vytížené chovatele - jsou nenároční na péči, nepotřebují tak často krmit a zpravidla jsou tiší, takže neobtěžují sousedy. 

Pravda, tento klid a nenáročnost péče je potřeba vykoupit mnohdy nemalou investicí při zařizování jejich domova. Čím kvalitnější ale vyberete vybavení a zařízení, tím nižší bude potřeba údržby. Asi nejvýrazněji je to znát u akvárií a jejich filtrací. 

Většina mazlíčků z následujícího seznamu nejsou úplně zvířátka na tulení, nicméně dokážou být milými společníky. 

Sladkovodní akvarijní ryby

Akvarijní rybičky jsou často synonymem nenáročného mazlíčka. Není to samozřejmě tak jednoduché, při vhodném výběru sladkovodních druhů ale získáte mazlíčka, o kterého není potřeba příliš pečovat a navíc akvárium poslouží jako zajímavá dekorace. Chybu neuděláte, pokud sáhnete po zlatých rybkách, neonkách, živorodkách, zebřičkách nebo tetrách. Těm pak skutečně stačí jen kvalitní filtrace udržující čistou vodu a trochu toho krmení. 

Žába

Vybrat si můžete z mnoha druhů, podle preferencí můžete volit mezi suchozemskými, stromovými nebo i vodními žábami. Nejsou náročné na prostor a jídlo si pochytají samy, jen jim tedy musíte do terária nějaké sem tam vypustit... Chov žab však má jedno úskalí - je jím zmiňovaná výraznější počáteční investice do kvalitního zázemí. Žáby totiž vyžadují prostředí co nejvíc podobné jejich přírodnímu. 

Gekončík

Díky své nenáročnosti a mnoha barevným formám patří gekončík mezi nejoblíbenější terarijní zvířata. Stačí mu trocha tepla, vlhka a hmyzí stravy. Společnost vám bude dělat deset až patnáct let.

Užovka

Když už jsme u plazů, nelze vynechat i hady, z hlediska nenáročnosti zejména užovky. Stačí vám adekvátně velké terárium, základní vybavení s UV lampou a zastíněným víkem. Dospělý had si vystačí s několika málo krmeními za měsíc. Veškerá péče tedy spočívá v kontrole nastavení vyhřívacího zařízení, občasné výměny substrátu a v udržování čisté a čerstvé vody. 

Sklípkan

Sklípkani jsou ideálními kompaktními a nenáročnými mazlíčky, byť pavouka doma nesnese každý. Jsou tiší, nepotřebují mnoho místa a většinou jim stačí krmení jednou týdně. Stačit bude jen občas vyměnit substrát.

Krab poustevníček

Poustevníčkům stačí opravdu málo - přístup k čerstvé vodě a potravě, pár prázdných skořápek na domeček a trochu tepla. Nejnáročnější na jejich chovu je tak občasná údržba terária. 

A pokud víte, že se opravdu nedovedete postarat o žádné zvíře, nebo nemáte vůbec čas, ale přesto chcete mít domácího mazlíčka, zkuste řasokouli.

Zdroje:  thesprucepets.com , vlastní

Nejnovější články