Načítání obsahu, prosím počkejte

Papoušíček šedokřídlý - roztomilý a kurážný společník do bytu

1. 10. 2022 – 18:15
0
Papoušíček šedokřídlý - roztomilý a kurážný společník do bytu Papoušíček šedokřídlý | zdroj: Profimedia

Papouščí mazlíčci pokrývají širokou škálu velikostí. Jestliže na jedné straně spektra máme velké ary, kakadu a podobné druhy, pak na té druhé stojí papoušíčci. Zástupci tohoto rodu patří mezi exotickými opeřenci mezi ty nejmenší, jedním z nejběžněji chovaných papoušíčků je pak druh papoušíček šedokřídlý (Forpus coelestis).

Papoušíčci pocházejí ze střední a jižní Ameriky. Nejvíce jim vyhovují tropické a subtropické lesy, dají se ale najít i v savanách. Navíc se adaptovali i na zemědělskou, odlesněnou krajinu. Některé druhy papoušíčků jsou chráněné a je zakázáno s nimi obchodovat, jiné si teprve hledají svou cestu mezi chovatele. Papoušíček šedokřídlý ale patří mezi ty nejméně ohrožené a zároveň mezi asi nejběžnější papoušíčky v domácích chovech.

Tento druh se vyskytuje na pacifickém pobřeží Ekvádoru a severozápadního Peru. Jeho původní habitat tak není zrovna velký, ale jak jsme zmínili, v knize ohrožených druhů je vedený jako nejméně dotčený. Populace chovaná v zajetí je ale velmi početná a celosvětově rozšířená, proto nejsou volně žijící ptáci příliš ohrožení odchytem.

Malinci papoušci

Tento druh patří opravdu mezi nejmenší papoušky, dorůstá asi jen 11–14 cm při hmotnosti kolem 30 g. Nehýří příliš zářivými barvami, a přeci jde o půvabné zvíře – je v podstatě zeleně zbarvený, samečci mají modré letky a spodní stranu křídel. Obě pohlaví pak mají typický modrý proužek či půloblouk za okem.

Zajímavé je, že ptáci žijící ve volné přírodě mají zelený podklad překrytý ještě šedou barvou, od populací chovaných v zajetí se tak začali odlišovat. Díky oblibě u chovatelů navíc bylo vyšlechtěno mnoho barevných mutací, jak to známe třeba od andulek. Tvarem těla je pak papoušíček podobný například agapornisům – má drobné, mírně zavalité tělo, nevýrazný krk a velmi krátká ocasní pera. V zajetí se může dožít i 25 let.

Papoušíček šedokřídlý představuje ideálního mazlíčka pro bytový chov. Nedělá jim dobře zima, ideální je pro ně pokojová teplota neklesající příliš pod 20° C. Kvůli svému drobnému vzrůstu se navíc dobře chovají v klecích. Uvádí se, že pro pohodlný život s možností se proletět by mělo jít o bednovou klec o šířce aspoň 50 cm a výšce okolo metru. Zvládnou ale chov i v kleci o něco menší.

Kurážný papoušek

Papoušíčci jsou poměrně teritoriální tvorové, vyhovuje jim proto solitérní chov, případně život v páru. Ve větších skupinkách se stává malý a roztomilý papoušíček překvapivě výrazně agresivním. Nemají zvláštní nároky na krmení a stačí jim tak běžné směsi pro malé papoušky doplněné o ovocné a zeleninové pamlsky.

Papoušíčci se těší u chovatelů velké oblibě kvůli své povaze. Navzdory svému kapesnímu vzrůstu jsou to ptáci kurážní a velmi zvědaví. Dobře se učí kontaktu s lidmi a společným hrám. Mají sice tendence při volném pohybu zkoušet ničit nábytek či knihy, jinak ale patří mezi druhy, ze kterých se může stát skutečný mazlíček. Tedy papoušek, který se nechá vzít do ruky, pohladit, a kterému dělá interakce s lidmi dobře. Papoušíčci se navíc dovedou učit i mluvit.

Čas od času se objevují ve zverimexech, rozhodně je ale lepší si takového papouška pořídit od důvěryhodného chovatele. Je vlastně s podivem, že nejsou větší „konkurencí“ obligátním andulkám, neboť dnes se jejich cena pohybuje kolem 300 Kč. Když navíc vezmeme v potaz skutečně kapesní velikost, roztomilý vzhled a velmi příjemnou a veselou povahu, pak můžeme papoušíčka šedokřídlého označit za opravdu ideálního ptačího společníka do bytu.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články