Načítání obsahu, prosím počkejte

Německý rex - kučeraví kočičí beránci

28. 11. 2020 – 21:31
0
Německý rex - kučeraví kočičí beránci Německý rex. | zdroj: commons.wikimedia.org (autor M. Gever)

Německý rex je kočičí plemeno s charakteristickou kadeřavou srstí. Slovem "rex" se takový typ srsti označuje u více druhů mazlíčků, mezi kočkami bychom patrně napočítali jen čtyři čistokrevná rex plemena. Německý rex vznikl až v druhé polovině 20. století cíleným šlechtěním, jde tedy o plemeno z větší části umělé vytvořené.

Základem pro vznik plemene byla toulavá kočka neurčitého plemene, které si v zahradě jedné berlínské nemocnice v roce 1951 všimla doktorka Rose Scheuer-Karpinová. Kočka měla neobvykle kadeřavou srst a její "objevitelka" se domnívala, že by mohlo jít o genetickou mutaci. V takovém případě by potom byla šance, že se znak přenese i na její potomky.

Doktorka Scheuer-Karpinová pojmenovala tuto černou kočku Lämmchen, tedy "beránek" a rozhodla se zkusit založit chov. Lämchen je dnes považována za společného předka všech žijících německých rexů. Ne všechna její koťata nesla kadeřavou podobu srsti, když ale kočka v roce 1967 uhynula, zanechala po sobě poměrně početné potomstvo.

Sama doktorka Scheuer-Karpinová možná zpočátku nepomýšlela na vznik nového plemene, spíš na sledování rodu. Někteří z potomků Lämmchen se kupříkladu přikřížili do chovů jiného rex plemene – cornish rex – které v 60. letech trpělo dědičnými chorobami a potřebovalo posílit.

Nakonec se ale na přelomu 60. a 70. let skutečně začalo o plemeni německý rex hovořit. Pomocí křížení s evropskými krátkosrstými kočkami a jinými kříženci začalo koček s kýženým vzhledem rychle přibývat. Zde je potřeba poznamenat, že gen způsobující zvláštní podobu srsti je recesivní – aby se projevil, musí ho nést oba rodiče. To znamená, že mutace byla v kočičí populaci přítomná, díky selektivnímu křížení se ale rozšířila.

Plodný Munk

V této souvislosti se ještě zmiňuje existence kocoura jménem Munk, který žil ve 30. letech v pruském Königsgradu (dnešní ruský Kaliningrad) a který byl jednoznačně typu rex. Předpokládá se, že nebyl žádným způsobem příbuzný s Lämmchen, zároveň se ale ví, že měl mnoho, mnoho potomků.

Do chovů se čas od času "přidávají" rex kočky neznámého původu, aby se podpořila genetická pestrost plemene. To, že se rex srst stále objevuje i u jiných koček v Německu, naznačuje, že gen se netýká jen námi sledovaného plemene – a že je velmi pravděpodobné, že mimořádně plodný kocour Munk jej pomáhal výrazně rozšířit.

Ať je to jak chce, tak platí, že německý rex je dnes jasně definovaným plemenem. Netrpí na příliš úzkou příbuzenskou plemenitbu ani není zamořené dědičným chorobami. Všechny kočky sice sdílí společnou pramáti Lämmchen, to je ale tolik generací v minulosti, že to není na závadu.

359px-German_rex_alana Kotě německého rexe hezky ukazuje typickou vlnící se srst. | zdroj: commons.wikimedia.org (autor M. Gever)

Německý rex je středně velká kočka se silnějším, svalnatým tělem. Má rovná záda a pevnou hruď. Hlava je kulatá, se zužujícím se čumákem, má poměrně výrazné uši. Nejvýraznějším znakem je tolikrát skloňovaná srst. Je krátká, plyšově jemná a zřetelně zvlněná či kadeřavá. Plné struktury, poměrně unikátní v kočičí říši, dosahuje až kolem dvou let věku. Někteří jedinci mají srst spíše řídkou, jiní výrazně hustou. Barvu může v podstatě jakoukoliv, standard povoluje volně podíl bílé barvy.

Povahou se přirovnává ke cornish rex – přátelská, tíhnoucí k lidem a snadno si vytvářející citové vazby. Je také inteligentní a hravá. Německý rex je plemeno, které je oblíbené nejen mezi chovateli výstavních koček, ale má svou roli i jako rodinný mazlíček, hlavně v domácím Německu. Milovníci plemene ostatně říkají, že je slast se s kočkou s takto jemnou, vlnitou srstí mazlit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články