Načítání obsahu, prosím počkejte

Kromforländer: Výjimečné plemeno, nebo předražený „voříšek“?

5. 10. 2021 – 9:18
0
Kromforländer: Výjimečné plemeno, nebo předražený „voříšek“? Hladkosrstá varianta kromfohrländera | zdroj: Profimedia

Pod trochu krkolomným jménem kromforländer se skrývá jedno z nejmladších a patrně také nejméně početných psích plemen Německa. Na jednu stranu se tedy tak trochu potácí na hraně vymření, zároveň ale stojí za pozornost, neboť jde o plemeno plně mezinárodně uznané. Díky geografické blízkosti se také velmi vzácně může objevit i u nás.

Původ kromforländerů (kromfohrländer) souvisí s událostmi druhé světové války. Američtí vojáci tehdy v regionu Krom Fohr ve Vestfálsku zanechali u chovatelky Ilsy Schleifenbaumové psa, kterého nalezli osiřeného někde ve Francii. Pes zvaný Peter byl maskotem jednotky a patrně byl plemene vendeéský honič. Ten se později spářil s hrubosrstou foxteriérkou, vzniklá štěňata pak Schleifenbaumovou inspirovala k vytvoření nového plemena. Cíleným křížením dalších generací, s použitím různých teriérů a grifonů, se pak dosáhlo sjednoceného vzhledu.  

Mezinárodní asociace FCI uznala nové plemeno pojmenované podle regionu Krom Fohr už v roce 1955. V 70. letech se chov rozšířil do Skandinávie, v 90. letech do USA. Jak jsme ale už naznačili, plemeno je velmi vzácné, a i v domácím Německu se jeho přírůstky počítají v řádech nejvýše několika desítek štěňat ročně. Akutní vymření kromforländerovi snad nehrozí, rozhodně se ale takříkajíc pohybuje na hraně, kde by jakýkoliv výkyv mohl k zániku plemene vést. 

Malý počet štěňat zvyšuje cenu

Jsou to středně velcí psi, kteří dorůstají výšky do 46 cm při hmotnosti do 16 kg. Má lehce kulatou hlavu, končetiny a tělo poměrně dobře osvalené. Čenich jde mírně do špičky, vzezření charakterizuje bystrý pohled a polosklopené uši. Existuje hladkosrstá a drsnosrstá varianta, kdy hladkosrstí psi mají poměrně dlouhou jemnou srst, zatímco jejich drsnosrstí příbuzní spíše hustou a kratší a utváří se jim bradka. Srst má bílý podklad s béžovými, rezavými či hnědými znaky, žádoucí bývá bílá maska. 

Chovatelé psů jim obvykle láskyplně říkají kromi. Zdůrazňují při tom jejich klidnou a společenskou povahu. Jsou hraví a vyznačují se značnou inteligencí, hodí se i do rodin s dětmi. Obecně se milovníci plemene shodují, že jsou to ideální společníci.

Problémem je začarovaný kruh – jejich malá početnost velmi zvedá cenu štěňat, což se ale obloukem podepisuje na malém rozšíření. Přitom má pes skvělé vlastnosti pro to, aby jejich popularita byla větší. Existují ale i kritici, kteří tvrdí, že kromforländeři nejsou natolik výjimečnými psy, aby jejich cena byla tak vysoká a že jde o čistokrevné, předražené voříšky. Je tedy otázkou, co budoucnost těmto psům přinese. 

Zdroje:  Vlastní , breedarchive.com

Nejnovější články