Načítání obsahu, prosím počkejte

Když si kočka lehne na záda, ale pohladit se nenechá

7. 6. 2023 – 8:45
0
Když si kočka lehne na záda, ale pohladit se nenechá Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Chovatelé psů dobře znají situaci, kdy jim pejsek s viditelnou radostí nastaví břicho a těší se na podrbání. Kočky jsou v tomto poněkud hůře čitelné. Převalí se na záda při mazlení, řečí těla dávají najevo uvolněnost, jakmile chce ale člověk pohladit nastavené břicho, kočka ucukne a nejspíš i škrábne nebo dokonce kousne. Na každé kočičí převalení totiž znamená, že zvíře chce hladit – proč to ale tedy dělají?

Pokud si kočka lehne na záda a odhalí tak své břicho, je to obvykle projev důvěry k člověku. To, že kočičí mazlíček důvěřuje svému člověku ještě ale neznamená, že má chuť na sebe nechat šahat. Tím se liší od psů, kteří jsou v tomto směru o něco více kontaktní. Jakmile se člověk o nějaké to pohlazení pokusí, kočka se často vrací do „bezpečnější“ pozice. Zde je potřeba rozumět tomu, že v pozici na zádech si tyto šelmičky připadají velmi zranitelné, řada jedinců dokonce takový pohyb vůbec nedělá. Rozdíly mezi jednotlivými kočkami pak mohou vlastně přispívat k dalšímu zmatení chovatelů.

Protože je pozice na zádech pravý opak polohy „bezpečné“, ze které se dá rychle skočit či vyběhnout, leží většina koček raději na boku či podobně. To naznačuje oblíbená mazlíci místa na těle – člověk může hladit bok a hřbet, velmi oblíbená je hlava a tváře, mnohé kočky milují podrbání u kořene ocasu. Břicho je v tomto ohledu spíše atypickou zónou.

Také je potřeba podtrhnout, že převalení se na záda existuje i v řeči těla, kterou kočky komunikují mezi sebou navzájem. V takovém případě jde často o pozici defenzivní či submisivní, kterou se snaží kočka před silnějším jedincem uvolnit napětí a zabránit útoku. Přesněji je to jednoduchý výklad, který se často uváděl.

Kočky samy nemají jasno

Odborníci na kočičí chování si ovšem všimli i jemných nuancí, kdy existuje i ukázání bříška s packami ohnutými před tělem, které trvá jen chvíli a které naopak ukazuje „nejsem hrozba“. Právě toto jemnější převalování je podobné tomu, které kočky předvádí před lidmi. K tomu všemu lze ale najít i studie, které statisticky vyhodnocují, že většina samiček ukazuje břicho jako součást rituálů v době říje, zatímco většina kocourů takto reaguje na dominantnějšího jedince. Jinými slovy: ani mezi kočkami není výklad námi probíraného gesta úplně jednoznačný.

Kočky přenáší svou vlastní řeč těla a chování i na komunikaci s lidmi, přeci jen se ale přizpůsobují našim výrazovým prostředkům. Vědí, k čemu slouží naše ruce a že dobře reagujeme na zvukové projevy. Preferované „mazlení v klíně“ je něco, co v kočičím světě nenajdeme – a přeci i lidem vysílají signály řečí těla. Pokud se tedy přeci jen naše kočka převaluje na záda, jako by chtěla pohladit, je dobré sledovat náznaky toho, že je nervózní a že máme hned přestat. Je to nejen cukání k převalení se zpátky, ale i prudký, ostrý pohled na člověka, odstrkávání rukou, snaha škrábnout či cvaknutí zuby.

Pokud bychom tedy otázku „jak je to s kočičím vystavováním bříška“ měli nějak shrnout, pak je potřeba mít na paměti několik věcí: To, že nám kočka břicho ukazuje, ještě neznamená, že se chce nechat podrbat. Když už se nechá podrbat, tak to neznamená, že se uvolnila a že není nervózní. A pokud zareaguje agresivně, tak to vůbec neznamená, že nás mazlíček provokoval a schválně nastavoval břicho jen proto, aby mohl v příští vteřině škrábat a kousat.

Rozhodně by bylo chybou na takový náhlý obrat reagovat naštvaně či dokonce oplácet také agresivitou. Kočky jsou zkrátka komplikovaná stvoření a ne vždy je dobře, když do jejich chování promítáme očekávání známá od psů či z lidských gest.

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články