Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vybírat rybky do zahradního jezírka?

27. 7. 2021 – 9:26
0
Jak vybírat rybky do zahradního jezírka? Obyvatele vašeho jezírka vybírejte pečlivě | zdroj: Pixabay

Ať už vaši zahradu zdobí malé okrasné jezírko nebo třeba menší rybník, byla by škoda ochudit ho o rybičky. Jenže stejně jako se liší druhy jezírek, liší se i druhy ryb, které se do nich hodí, i vhodný počet. Jaké rybky vybrat, aby ve vašem jezírku co nejvíc prospívaly?

Ještě, než se rozhodnete osídlit své jezírko rybičkami, musíte vzít v úvahu hlavně jeho velikost, hloubku a filtraci. Tedy ideálně už rovnou při koupi jezírka mít jasno, zda v něm budete chtít chovat ryby, nebo ne. Pro chov je totiž nutná minimální hloubka jeden metr a samozřejmě čím větší (a hlubší), tím líp. Malá jezírka, většinou plastové výlisky, jsou pro ryby prakticky nevhodná, mimo jiné proto, že se v nich rychle prohřeje voda a rybičky mohou uhynout.

Rozhodně nepodceňujte filtraci, chov ryb kvalitu vody v jezírku zhorší, a bez kvalitní filtrace se neobejdete. Na druhou stranu – díky rybkám je velká šance, že se zbavíte komárů – pochutnají si na jejich vajíčkách a larvách.

Pozor na velikost a počet

Při volbě rybího osazenstva berte v potaz to, zda jde o zvíře samotářské nebo žijící v hejnu. Nic vám nebrání nasadit do vody několik druhů ryb, musíte však mít jistotu, že se snesou. Při úvahách o počtu se řiďte základní poučkou, že na každých 1000 litrů vody by mělo vycházet maximálně deset zvířat. Berte přitom v úvahu, že například oblíbený koi kapr běžně dorůstá délky půl metru a ani jeseteři nejsou žádní drobci.

Nejčastěji se do zahradních jezírek vysazují právě krásně zbarvení koi kapři, kteří jsou sice velcí a zaberou hodně místa, ale zato se dají i „ochočit“ a jsou ochotni nechat se krmit z ruky. Jsou však velmi společenští, potřebují mít kolem sebe hejno, nejsou proto ideální do menších jezírek.

Druhá nejčastější volba padá na karase zlatého. Karasi se sice také cítí lépe ve velkém hejnu, ale díky výrazně menším rozměrům to zpravidla není takový problém. Jen pozor, připravte se, že se hodně a rádi množí, takže je riziko, že v jezírku časem převládnou nad dalšími druhy.

Kromě těchto dvou nejčastějších druhů mezi stálice českých jezírek patří například líni, slunky, jeseni, amuři, perlíni, jeseteři nebo třeba závojnatky. Teoreticky můžete v jezírku chovat jakýkoli sladkovodní druh, vždy však vhodnost vybraných ryb pro život ve vašem jezírku zkonzultujte s odborníkem. Může vás upozornit na možná rizika chovu dřív, než by bylo pro rybí obyvatele pozdě.  

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články