Načítání obsahu, prosím počkejte

Estrelský pastevecký pes - málo známý obr, který miluje vodu

27. 7. 2021 – 18:07
0
Estrelský pastevecký pes - málo známý obr, který miluje vodu Estrelský pastevecký pes | zdroj: Profimedia

Estrelský pastevecký pes je pastevecké plemeno pocházející z Portugalska. Je označován za jedno z nejstarších plemen Pyrenejského poloostrova. Dříve býval hlavně ochráncem stád, dnes je to především společník a hlídač. Vzácně se objevuje i v Česku, patří zde ale mezi neobvyklá plemena. 

Jméno psovi dalo pohoří Serra de Estrela v dnešním Portugalsku, kde se plemeno vyvíjelo. Psaná historie o nich až do moderní doby v podstatě mlčí, tradice ale říká, že jejich předci střežili stáda po staletí. Bohužel se nedá říci nic přesnějšího o původu psa, snad jen, že se předpokládá, že vliv na jeho vznik mělo křížení se španělským mastinem.  

Region hor Serra de Estrela byl dlouho poměrně izolovaný, proto se ve zdejším stylu života až do 20. století moc neměnilo. Na jednu stranu to pomohlo uchování plemene v původní podobě, zároveň bylo plemeno v podstatě neznámé širší veřejnosti. Na přelomu 19. a 20. se navíc nepočetnost plemene spojila se „zlozvykem“ farmářů psy kastrovat, protože věřili, že nebudou opouštět stáda kvůli páření se.

Mizejícího plemene si naštěstí všimli odborníci, kteří v letech 1908–1919 uspořádali řadu speciálních představení, kde psa propagovali a napomáhali jeho zachování. V roce 1933 pak byl publikován první oficiální standard plemene a začalo se s čistokrevným chovem.  

Před druhou světovou válkou byla většina chovatelů zároveň i pastevci a farmáři, později si ale našel oblibu i jako pes hlídací a jako společník. První zemí mimo Portugalsko, kde byl pes chován, byla až v roce 1998 Velká Británie. Od té doby se ovšem rozšířil do řady dalších zemí, Česko nevyjímaje. 

Kozlí srst

Je to velký, silný pes s pevnou a svalnatou stavbou těla. Vyznačuje se mohutnou hlavou s velkými čelistmi. Estrelský pastevecký pes je zkrátka ztělesněná autorita. Dorůstá váhy až 60 kg při výšce 75 cm. Existují dvě varianty: Krátkosrstá a dlouhosrstá, přičemž ta dlouhosrstá je oblíbenější a početnější.

Udává se, že struktura srsti psů je podobná struktuře srsti kozlí – což je, přiznejme si, přirovnání, které většině lidí u nás mnoho neřekne. Jinak jde ale k oběma variantám říci, že mají kožich dvouvrstvý, který perfektně izoluje před nepřízní počasí. Dlouhosrstí psi mají srst nejdelší na končetinách a kolem krku, kde jim někdy vytváří hřívu. Z barevné škály pes pokrývá odstíny šedé, žluté a plavé, povolují se i bílé znaky. 

Miluje vodu

Povaha odpovídá i jiným velkým pastevcům: Na jednu stranu je klidný a vytrvalý, zároveň ale sebevědomý a vzbuzující přirozený respekt. Vyznačuje se značnou inteligencí, ale i když je to tvor oddaný, jeho chovatel musí mít pevnou ruku, aby se pes nestal příliš dominantní. To je častý rys pasteveckých plemen – nutná samostatnost se pojí s jistou tvrdohlavostí.

Dobře vychovaný by neměl mít žádné sklony k agresivitě, k cizím je ale nedůvěřivý, a právě to z něj dělá skvělého hlídače. Pro svou sílu a schopnosti se ale občas objevuje i v roli psa loveckého či služebního. Známé je například využívání estrelských pastevců portugalským námořnictvem. S tím se mimochodem pojí další vlastnost psů: prý skutečně milují vodu. 

Estrelský pastevecký pes je plemenem, které má skvělé vlastnosti být ideálním rodinným společníkem na venkov. Je naprosto oddaný rodině, má rád děti a neohroženě střeží dům i majetek. Není moc náročný na pohyb, asi ale nepřekvapí, že se svými rozměry to není pes do bytu. Pro milovníky velkých psů ale představuje toto plemeno neobvyklou alternativu známějších psích obrů. 

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články