Načítání obsahu, prosím počkejte

Ardenský bouvier - pastevec, jehož počty zdecimoval rozmach aut

3. 2. 2023 – 9:35
0
Ardenský bouvier - pastevec, jehož počty zdecimoval rozmach aut Ardenský bouviér | zdroj: Profimedia

Mezi jedno z nejméně početných plemen Evropy, které bohužel dnes stojí na pokraji vyhynutí, patří ardenský bouviér. Tento belgický pes byl šlechtěn jako pastevec dobytka a hlídač, dnes se jedná hlavně o vzácnou ozdobu psích přehlídek.

Toto plemeno je svým původem velmi staré, bouvieři obecně sahají až ke středověké pastevecké tradici západní Evropy. Sám ardenský bouvier nejspíše vznikal spojením flanderských bouvíerů, belgických psů malinois a briardů. Chovatelé v průběhu 19. století totiž chtěli na starém základu vytvořit dokonalého pasteveckého psa pro práci s dobytkem.

Počty různých odnoží bouvierů radikálně poklesly za první světové války, ardenský bouvier se ale ještě nějakou dobu těšil oblibě. Udává se, že ještě těsně před druhou světovou válkou šlo v Belgii o poměrně populárního psa, několik se jich dostalo i za oceán (ovšem bez rozšíření chovu). Z této doby také pochází oficiální mezinárodní registrace FCI. P

rudký úpadek plemene ale nastal jak rozšířením automobilů – ke skotu už nebyli potřeba v takovém počtu psi, kteří dobytek honili na trhy – tak zánikem tradičního drobného farmaření. O chov ardenského bouviera zkrátka přestal být zájem. Od roku 1985 trvá snaha o záchranu plemene na základě několika málo jedinců, kteří se na venkově „dochovali“. Plemeno je ale tak málo početné, že je otázka, zda vůbec dokáže přežít.

Je to středně větší pes, ideální výška činí 55–63 cm při hmotnosti 28–35 kg (u fen 51–57 cm a 22–28 kg). Vyznačuje se pevným postojem, k tělu má poměrně velkou hlavu a výraznější stojící uši. Oháňka může být buď běžně dlouhá, existuje ale i od přírody krátkoocasá varianta. Srst může mít prakticky jakékoliv zbarvení kromě čistě bílé (krémová je ale běžná), nejčastěji se objevuje hnědá s černým žíháním či pepřová. Pes má středně dlouhou, hrubou a kudrnatou srst, která mu dodává na drsném vzezření.

Jak jsme řekli na začátku – ardenský bouvier je velmi málo početným plemenem. Ve své domovině má ale velmi oddané milovníky, kteří se o záchranu stále snaží. Tito chovatelé uvádějí, že je to velmi přítulný, inteligentní pes, věrný své rodině a nedůvěřivý k cizím. Má rád pohyb a hry, a i když byl kdysi psem pasteveckým, dnes by mohl být výborným společníkem a mazlíčkem. Jen kdyby jich po světě chodilo víc.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články