Načítání obsahu, prosím počkejte

Sváteční obezita ohrožuje i mazlíčky. Dávkujte pamlsky s mírou

20. 12. 2022 – 13:27
0
Sváteční obezita ohrožuje i mazlíčky. Dávkujte pamlsky s mírou Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Čas svátků na konci roku bývá naplněn jak hektickým shonem a nabouranou denní rutinou, tak naopak klidem, sníženou mírou pohybu a dobrým jídlem. Lidé dobře vědí, že přes Vánoce jejich těla nejvíce ohrožuje nárůst hmotnosti, něco podobného ale platí i pro domácí mazlíčky. Můžeme se proto setkat s řadou rad veterinářů, jak nezdravému tloustnutí u zvířat bránit.

Řada textů na podobné téma pochází z amerického prostředí. To je dáno mimo jiné tím, že „holiday season“, čas svátků, je za oceánem ještě o něco delší. Času Vánoc totiž předchází Den díkůvzdání na konci listopadu, který je také spojený se setkáváním rodin a domácími hostinami. Veterináři ze Státní univerzity v Kansasu tak například mají k dispozici poměrně přesné statistiky, které skutečně zachycují nárůst případů zvířecí obezity řešených v ordinacích zvěrolékařů.

U nás sice období svátků není tak dlouhé, přesto se našich mazlíčků může varování také týkat. Předvánoční shon nabourává zažitou rutinu pravidelných procházek se psy. Pak přijdou Vánoce a čas do konce roku, kdy se většina lidí snaží odpočívat a užívat si domácí pohodu. Méně se hýbeme, a naši psi s námi. Případně nám zase čas jindy určený pro sport a hry s mazlíčky ubírají četné rodinné návštěvy. Doma i u přátel jsou pořád po ruce nějaké dobroty a nejeden člověk více rozdává pamlsky mazlíčkům s tím, aby si sváteční atmosféru také užili.

Ovoce a zelenina jako pamlsky

V tomto dobrém naladění je proto dobré si občas připomenout, co dovedou kalorie, přepálené tuky a jak těžko se našim zvířecím přátelům špatně zbavuje kil navíc. Je proto potřeba vždycky přemýšlet nad tím, co psovi či kočce „pod stolem“ dáváme. Předpoklad, že maličký kousek smaženého masa či nějaké tučné přílohy nemůže uškodit bychom v tomto případě měli hodit za hlavu. Drobná sousta se totiž bez důslednosti dokáží velmi rychle nasčítat.

Když už chceme ze svátečního stolu mazlíčkovi něco dopřát, měli bychom se zaměřit na málo kalorické ovoce či zeleninu. Samozřejmě je potřeba vědět, co psům nebo kočkám neškodí. Připomeňme, že například jablka jsou u psů oblíbená a dělají jim dobře, naopak hroznové víno může být jejich metabolismu nebezpečné. I u bezpečných pamlsků tohoto typu je však potřeba myslet na množství. Obecná rada říká, že pamlsky by neměly tvořit víc než deset procent denního kalorického příjmu.

Ráznější přístupy

Různé rady ale platí i pro obvyklé pamlsky určené přímo pro psy. Ani takových pochutin by se v čase svátků a v době menšího pohybu neměli mazlíčci přejídat. Pokud je to možné, rozdělte pamlsky na menší kousky. Zvíře nepozná rozdíl, jde mu o chuť, a ne o naplnění břicha.

Pokud má mazlíček tendenci příliš hltat i běžnou stravu, zvažte pořízení „zpomalovací“ misky či změnu krmícího harmonogramu. Pokud bude pes či kočka věnovat i hlavnímu jídlu více času a pozornosti, možná nebude mít takovou tendenci brousit kolem prostřeného lidského stolu.

U některých jedinců se nakonec doporučuje možná trochu ostřejší, ale účinné opatření: v čase večeře nechejte zvíře v jiné místnosti, v době vaření si jej zase nepouštějte do kuchyně. Tahle rada platí hlavně pro milující chovatele se slabou vůlí, kteří nedokáží odolat prosbám velkých psích (a kočičích) očí.

Nakonec dodejme to, co jsme několikrát naznačili – jedna věc je kalorický příjem, druhým kořenem problému je pak pohyb. Pokud to jen jde, měli bychom se pokusit dodržet běžnou rutinu společných procházek, sportů či her i přes Vánoce. Prospěje to jak zvířeti, tak člověku.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články