Načítání obsahu, prosím počkejte

Jablko jako pamlsek pro morčata

7. 9. 2023 – 9:15
0
Jablko jako pamlsek pro morčata Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Zdravý jídelníček morčete sestává ze sena, travin a listnaté zeleniny. Další potraviny, jako například ovoce, může morčátko dostávat v rozumné míře jako pamlsky. Problémem ovoce je cukr, spousta druhů to ale vyvažuje řadou kvalitních živin a prospěšných látek. Jablko v tomto ohledu patří mezi nejlepší volby.

Jablka jsou tedy vcelku nepřekvapivě pro zdravá morčata bezpečná ke konzumaci. Obsahují vysoké množství vitamínu C, vlákniny, vitamínů B a flavonoidů. Jablíčka ale máme rádi hlavně pro jejich sladkou chuť, a právě ta nás varuje, že to s jablky u morčat přehánět nesmíme. Tahle zvířátka jsou náchylná k obezitě, cukr má i negativní vliv na tvorbu kazů. Bylo by tedy snadné při snaze mazlíčkovi přilepšit nějakou dobrotou mu mimoděk zdravotně škodit. Příležitostné jablko v roli pamlsků, hodně obecně řekněme menší měsíček dvakrát týdně, bohatě stačí.

Můžeme se ovšem setkat i s morčaty, kterým jablko dobře nedělá. Velmi vzácná je alergie na toto ovoce, častěji se ale mohou objevovat zažívací obtíže spojené právě s množstvím cukru a vody v jablku. Někteří jedinci jablka špatně tráví, což se projeví nadýmáním a průjmy. Pokud se něco takového u našeho mazlíčka po konzumaci ovoce objeví, je nutné jej z jídelníčku okamžitě vyřadit. Zdravotní stav by měla zlepšit dieta sestávající pouze ze sena, při které se v zažívacím traktu sníží množství vody a zvýší obsah vlákniny. Pokud by průjem trval déle než 24 hodin, je na místě návštěva veterináře – drobná tělíčka morčat může taková ztráta tekutin ohrožovat na životě. Někdy stačí dát jablka menší kousek, u některých jedinců ale zjistíme, že si s tímto ovocem prostě rozumět nebudou.

Pozor na jadérka

Pokud je ovšem vše v pořádku, můžeme se jablka jako ideálního pamlsku přidržet. Je vhodné jej dávat neloupané, protože ve slupce je nejvíc vlákniny a draslíku. U vybíravějších mazlíčků si ale můžeme všimnout, že se slupce vyhýbají. Je potřeba dávat dobrý pozor na semínka. Mohou morče začít dusit, navíc obsahují malé množství jedovatého kyanidu. Je sice nepravděpodobné, aby jich morče sežralo dost k otravě, přesto se jadérkům raději vyhneme.

Morčata mohou jíst v podstatě jakákoliv jablka, tito mazlíčci jsou ale poměrně citliví na silné chutě. Je proto lepší se vyhnout kyselejším odrůdám, neboť tato příchuť a kyselá šťáva může zvíře podráždit. Také se doporučuje – pokud nemáme jablka z vlastní zahrádky – volit ovoce v bio kvalitě, které není ošetřené pesticidy. Pokud ovšem přístup k jabloním máme, pak existuje ještě jedna skvělá morčecí pochoutka: samotné jabloňové dřevo. Větvička rozumné velikosti, navíc doplněná o lístky, při okusování morčatům chutná, správným způsobem obrušuje zuby, a ještě navíc to mazlíčky baví.

Není asi potřeba zdůrazňovat, že jablka by měla být syrová a čerstvá. Pokud máme například jablíčka pečená a necukrovaná, tak morčeti neublíží, ztratila ale většinu nutričně hodnotných látek. Pro nemocná morčata, která potřebují nabrat sílu, se někdy doporučuje dávat malé množství čisté, nepřislazované jablečné přesnídávky. Řada zkušených chovatelů radí vyhnout se jablkům sušeným. Ta se dokonce někdy prodávají jako součást pamlsků pro hlodavce, ztvrdlé ovoce ale opět hrozí proniknutím do dýchacího traktu a dušením. Zajímavým nápadem je pak vyrábět morčátkům saláty, kde smícháme listovou zeleninu s kousky jablek.

Existuje řada dalších vhodných zástupců ovoce pro morčata. Někteří mazlíčci mají rádi například borůvky, jahody, melouny, hrušky, chutnat může i mango či kiwi. Jablíčko je ale skutečně dobrou volbou, se kterou u většiny morčat rozhodně nepohoříme.

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články