Načítání obsahu, prosím počkejte

Vyčesávání chlupů si můžete užít oba. Kočka i vy

6. 12. 2019 – 19:50
0
Vyčesávání chlupů si můžete užít oba. Kočka i vy Kočky česání milují | zdroj: Pixabay

Kočky mají různá česadla, hřebeny a kartáče v oblibě. Vyčesávání srsti má ale nejenom estetické účinky, je pro zdraví vaší kočky blahodárné. 

Vyčesáváním svou kočičí kamarádku zbavíte špíny, odstraníte přebytečnou srst a mrtvou kůži. Pravidelné česání také zlepšuje prokrvení kůže a s tím i její celkovou kondici. Zvláště důležité je pak u starších koček, které již nejsou schopné umýt se tak důkladně, jako dřív. 

Kromě zdravotních benefitů si kočičky česání obvykle velmi užívají, a tak můžete spojit příjemné s užitečným a založit novou tradici. Než se ale chopíte kartáče, je dobré zkontrolovat, v jakém stavu srst vašeho mazlíčka je. Je-li zdravá, měla by být lesklá a rovnoměrná. Neměla by v ní být holá místa a pod srstí by neměly být žádné škrábance, rány ani vyvýšeniny.

Nikdy proti srsti a pozor na tlapky

Jestli máte kočičku s krátkou srstí, máte práci o něco snazší, to však neznamená, že můžete všechno nechat jen na ní. Česejte od hlavy k ocásku, vždy po směru srsti. Neopomíjejte ani tlapky, hruď a bříško, v těchto místech však doporučujeme postupovat velmi obezřetně, vaše kamarádka by tyto zákroky totiž nemusela schvalovat.

Pokud je jí česání na bříšku nepříjemné, pokuste se najít chvíli, kdy je ospalá a nemá energii vzdorovat. Snažte se srst důkladně rozčesat a vyčistit, příliš však netlačte, ať kočičce ostrými hroty kartáče neublížíte.

Čím delší kožíšek, tím těžší práce

Pokud vaše kamarádka dlouhou srst má, asi už víte, že se bez česání neobejdete. Vyčesávat byste měli několikrát týdně, ne-li denně, abyste zabránili plstnatění a nerozčesatelným chuchvalcům. Začněte bříškem a tlapkami a postupujte směrem nahoru k hlavě, a pak si propracujte cestu až ke hřbetu a ocásku.

U dlouhosrstých kočiček se nemusíte bát občas česat i proti směru růstu srsti. Zvláštní pozornost pak věnujte podpaží a oblastí za ušima, které jsou obzvlášť náchylné k cuchání. Nahlédněte i pod ocásek, kočky s delšími chlupy v této oblasti mohou mít výkaly přilepené k srsti. Ty je pak potřeba opatrně odstranit nůžkami.

Pamatujte na to, že každý druh srsti vyžaduje jiný kartáč. Pro krátkosrsté kočičky jsou ideální gumové kartáče s měkkými štětinami, které srst vyčešou, prokrví povrch kůže, ale nijak kočkám neublíží. U dlouhosrstých micin je dobré investovat do kovových kartáčů určených speciálně pro dlouhou srst a problémy s plstnatěním.

Pravidelná údržba znamená méně boje v budoucnu  

Zanedbáváním této části péče o vašeho kočičího mazlíčka můžete způsobit kusy zacuchané srsti, kterou není možné odstranit jinak, než nůžkami či holicím strojkem. Pokud vaše kočka na tyto věci trpí, vyplatí se investovat do holicího strojku pro kočky. Hledejte takové, které se vyznačují tichým režimem, a jsou šetrné a netahají za chlupy.

Jestli stav vašeho zvířátka došel tak daleko, že si s ním nevíte rady, nebojte se vyhledat profesionální pomoc. Zaměstnanci zvířecích salonů obvykle dost dobře vědí, jak si s těmito chlupatými a slepenými problémy poradit. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články