Načítání obsahu, prosím počkejte

Tasemnice u psa. Příznaky, léčba a prevence

10. 7. 2023 – 22:14
0
Tasemnice u psa. Příznaky, léčba a prevence zdroj: psy.pl

Tasemnice je nebezpečný parazit, který se může usídlit ve střevech psa. Jak vypadá tasemnice u psa, jaké příznaky může způsobovat a jak ji léčit?

  1. Jak se pes může nakazit tasemnicí?
  2. Tasemnice u psa - příznaky
  3. Jak vypadá tasemnice u psa?
  4. Jak zjistit, zda má pes tasemnici?
  5. Jak se zbavit tasemnice u psa?
  6. Je možné dostat od psa tasemnici?
  7. Tasemnice psí - prevence

Tasemnice psí (latinsky Dipylidium caninum) je jedním z nejčastějších střevních parazitů u psů. Tasemnice u psa může způsobit mnoho závažných onemocnění. Její přítomnost ve střevech domácího mazlíčka je však často zaznamenána až tehdy, když je napadení opravdu závažné. Jak se psi nakazí tasemnicí? Zjistěte, jak tasemnice u psa vypadá, jaké příznaky může způsobit a zda se jí lze nakazit!

 

Jak se pes může nakazit tasemnicí?

K nákaze tasemnicí u psa dochází pozřením larev nebo vajíček tohoto parazita. Ty se mohou do trávicího traktu čtyřnohého psa dostat několika způsoby. Nejčastějším způsobem je žvýkání trávy kontaminované výkaly nakažených zvířat, pes se však může tasemnicí nakazit také pozřením blechy infikované larvami parazita. Invazivní formy tasemnice, které čtyřnohý pes spolkne, se dostanou do jeho tenkého střeva, kde se začnou živit. Poté se přemění v dospělé jedince a začnou se množit.

 

Tasemnice u psa - příznaky

Psí tasemnice se ostrými háčky přichytí na střevní stěnu psa a přijímá z ní živiny. Kromě toho vylučuje také řadu metabolitů, které ovlivňují hostitelský organismus. Živení parazita proto způsobí zánět ve střevech, podvýživu a také alergie a poškození vnitřních orgánů způsobené otravou toxiny.

Tasemnice u psa nemusí mít jasné příznaky ani po velmi dlouhé době. Jakmile se však nákaza vážně rozvine, může opatrovník čtyřnohého psa pozorovat příznaky, jako jsou:

  • Zvracení a průjem
  • Postupná vyhublost
  • Zhoršení stavu srsti
  • Oslabení imunity a zvýšená náchylnost k infekcím
  • Svědění kůže, zejména kolem konečníku
  • Zhoršená nálada, nechuť ke hře, apatie
  • Přítomnost segmentů parazitů v trusu zvířete

Dlouhodobé krmení tasemnicí u psa se projevuje stále vážnější destrukcí těla. Tento parazit je nebezpečný zejména pro štěňata, starší psy a čtyřnožce trpící některými chronickými onemocněními. V extrémních situacích může infekce tasemnicí psí vést až k úhynu zvířete.

 

Jak vypadá tasemnice u psa?

Jedním z příznaků tasemnice u psa je výskyt článků a vajíček tohoto parazita v trusu čtyřnožce. Články tasemnice připomínají zploštělé nudle a mohou se po vylučování pohybovat, zatímco vajíčka tasemnice vypadají jako zrnka bílé rýže nebo okurková semínka.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Jak zjistit, zda má pes tasemnici?

Výskyt znepokojivých příznaků naznačujících napadení nebude u psa jasně indikovat tasemnici. Podobně se projevují i jiná parazitární, metabolická nebo alergická onemocnění. Proto by měl opatrovník, který má podezření na tasemnici u psa, navštívit se svým zvířetem veterinárního lékaře.

Aby bylo možné zjistit, že zdravotní problémy vašeho psa jsou způsobeny napadením Dipylidium caninum, bude nutné provést vyšetření trusu vašeho zvířete. Vzorky trusu odebrané za několik dní je třeba přinést na kliniku ve speciální nádobě vydané veterinárním lékařem. Pokud laboratorní vyšetření odhalí larvy, vajíčka nebo články tasemnice, bude nutné nasadit vhodnou léčbu.

 

Jak se zbavit tasemnice u psa?

Léčba tasemnic u psa vyžaduje podávání odčervovacích prostředků. Veterinární lékař vybere vhodné přípravky a určí délku a frekvenci jejich podávání. Doporučuje se odčervit i ostatní psy a kočky žijící ve stejné domácnosti. Současně by měla být všechna zvířata ošetřena účinnými kožními paraziticidy, aby se snížilo riziko opětovné infekce tasemnicí.

Pečovatel musí také odstranit všechny larvy a vajíčka tasemnice z prostředí psa. Bude nutné důkladně vyluxovat byt a vyprat všechny pelíšky čtyřnohého miláčka. Po ukončení léčby by mělo být psovi provedeno opakované vyšetření trusu, aby se potvrdilo, že tasemnice byla zcela vymýcena.

Pokud se u vašeho zvířete objeví komplikace, veterinář vám doporučí specializovanou dietu a doplňky stravy pro zlepšení zdraví srsti a imunity.

 

Je možné dostat od psa tasemnici?

Psí tasemnicí se mohou nakazit i lidé. Infekce tímto parazitem u lidí je však poměrně vzácná a samotné napadení obvykle není závažné a nezpůsobuje obtěžující příznaky. Psí tasemnice však může být nebezpečná pro děti, starší osoby a osoby s oslabenou imunitou.

 

Tasemnice psí - prevence

Každý pes na procházce a v kontaktu s jinými zvířaty se může nakazit tasemnicí nebo blechami přenášejícími její larvy. Abyste předešli vážnému napadení, které by ohrozilo zdraví vašeho zvířete, je důležité pravidelně podávat psovi účinné odčervovací přípravky a chránit ho před vnějšími parazity. Dobré tablety na odčervení vašeho psa by měly obsahovat několik účinných látek, které bojují proti počátečním stádiím invaze nejen tasemnice, ale i dalších vnitřních parazitů.

Jedním z účinných antiparazitárních přípravků pro psy jsou přípravky obsahující praziquantel, pyrantel embonát a fenbendazol. Tyto látky jsou účinné proti nejčastějším vnitřním parazitům psů: trichomonádám, škrkavkám, měchovcům a tasemnicím. Naproti tomu napadení blechami, všenkami a klíšťaty u vašeho psa můžete předcházet pomocí přípravků s obsahem fipronilu a (s)-metoprenu.

Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články