Načítání obsahu, prosím počkejte

Stal se váš pes náhle líným? Nebo je nemocný? To může být příčinou

12. 7. 2023 – 14:22
0
Stal se váš pes náhle líným? Nebo je nemocný? To může být příčinou zdroj: psy.pl

Ztratil váš pes náhle chuť chodit na procházky a aportovat? Není to lenost! Přečtěte si, co ho může trápit!

Málokterý pes neskáče radostně k nohám, jakmile vezmeme vodítko do ruky. Málokterý pes odmítne hrát aport nebo tahat za provázek. To se může stát, pokud ho nikdo nenaučil hrát si společně. Pokud si však váš mazlíček vždy ochotně hrál a najednou dává přednost nekonečnému spánku nebo nespí, ale sedí či ospale leží - je to znamení, že potřebuje pomoc. Z aktivního zvířete se přes noc nestane lenoch. Důvod spočívá v jeho zdravotním stavu. Zde je 5 důvodů, proč se váš psík zdá být líný - i když tomu tak není!

 

Proč pes přestal být aktivní?

1. Obezita

Hmotnost navíc je balast, který ztěžuje pohyb všem - nám i našim domácím mazlíčkům. Srdce a plíce si s takovou zátěží neporadí, takže se rychle dostaví dušnost a únava. K tomu se přidávají bolesti přetížených kloubů. A pokud tento stav přetrvává delší dobu, mohou se již rozvinout nemoci způsobené obezitou, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo dokonce rakovina. Ty mohou způsobovat další potíže a způsobovat bolest při pohybu. Proto místo toho, abyste svého mazlíčka nutili chodit na procházky, vezměte ho nejprve k veterináři, nechte ho vyšetřit a zjistěte, zda je jeho "lenost" způsobena slabostí nebo bolestí. Především se však snažme, aby zvíře příliš neztloustlo. Nižší teploty pro většinu plemen nejsou překážkou dlouhých procházek. Pokud máme mladého, zdravého psa a nejedná se o trpaslíka, zkraťme je jen tehdy, když je velká zima. Procházka musí být ve svižném tempu, protože při velkém pohybu neprochladneme. Oblékněte krátkosrstého psa - a hurá na procházku, pro zdraví!

2. Bolest kloubů

Kloubní potíže si spojujeme především se staršími psy, kteří s přibývajícím věkem začínají stále více trpět osteoartrózou. Často si všimnete, že pes chodí ztuhle nebo má potíže vstát z lehu. Někdy se však žádné takové příznaky neprojevují a zvíře se pohybu jednoduše vyhýbá. Může pak mít zácpu nebo si na procházkách lehnout či intenzivně čenichat na jednom místě. To vyvolává dojem, že lenochod hledá přehlídkové molo, aby se vyhnul dalšímu pohybu. Ve skutečnosti se však čicháním snaží uklidnit, protože snaha donutit ho k pohybu, který vyvolává bolest, ho uvádí do stavu frustrace. Pokud máte staršího psa, který trpí bolestmi kloubů, nechte si poradit od veterináře, co by mu mohlo ulevit. Může se jednat o injekce, které zabírají na několik týdnů. Nezapomínejme také, že kloubní potíže se mohou objevit i u poměrně mladých domácích mazlíčků. Některá onemocnění jsou dokonce typická pro mláďata. Mohou se také projevit vrozené vady, jako je dysplazie. Proto když pes působí dojmem, že je líný, jsou klouby jednou z položek na seznamu, které je třeba zkontrolovat. A aby se jim vyhnuly potíže, je třeba o ně pečovat již od štěněte a nepřetěžovat mladé psy, zejména velkých plemen, tím, že je budeme nutit k intenzivní námaze, zejména ke skákání!

3. Hormonální nerovnováha

Příčinou líného chování psa mohou být také hormonální poruchy, např. hypotyreóza. Pes pak bude neustále unavený, ospalý a nebude se mu chtít cvičit. Snadno si všimneme, že je pro něj obtížné vylézt i do kopce, že na procházkách zaostává, vleče se a často těžce dýchá. Na tento stav nás mohou upozornit i další příznaky. Zvíře může nadměrně línat, mít kožní problémy a mrznout. Má také tendenci přibírat na váze. Pak je nutné s pomocí veterináře provést malé vyšetření, zda je lenost zvířete způsobena pouze nadváhou a jejími důsledky, nebo zda jsou příčinou chování hormonální změny. Jednoduchý krevní test odhalí hormonální abnormality. Podání levného léku na štítnou žlázu problém rychle vyřeší a vašemu zvířeti se vrátí síla a chuť do života.

4. Deprese

Ano, ano - váš pes ji může mít také. Zvláště pokud na něj nemáte čas a tráví dny nicneděláním. A jediná "procházka", kterou mu nabízíte, je pět minut kolem bloku na krátkém vodítku. Chtěli byste se kvůli takové zábavě odstěhovat z pohovky? Pravděpodobně ne, že? Není divu, že se nechce ani vašemu psovi. Vyhraďte si čas na společnou hru, pohlaďte svého psa a alespoň jednou denně se vydejte na opravdovou procházku do nového prostředí. Neuspěchaně, tempem vašeho psa, aby měl čas prozkoumat okolí a nebyl neustále popoháněn. Můžete mu také připravit čichací hru tím, že mu v domě nebo na zahradě schováte pamlsky. Pokud se změna životního stylu nezlepší, budete muset hledat příčiny lenosti vašeho psa jinde.

5. Infekce nebo léky

Důvodem neochoty vašeho zvířete k pohybu může být také nějaká dosud nezjištěná infekce nebo zamoření červy. Pokud v poslední době začal užívat nějaké léky, může to být také příčinou změny jeho chování. Jedno je jisté: pokud se spokojený a čilý pes najednou začne podobat starému lenochovi, nesmíte ho do pohybu nutit. Je třeba zjistit důvod, proč najednou začal na pozvání na procházku nebo na společnou hru reagovat jinak než dříve. Jinak můžeme jeho stav jen zhoršit. Pečlivě pozorujme své domácí mazlíčky a průběžně vysvětlujme veterináři všechny změny v jejich chování, kterých si všimneme. Tím, že budeme takto pozorní, můžeme odhalit mnoho problémů dříve, než se zhorší.

 


Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články