Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč byste neměli vynechávat každoroční návštěvu veterináře?

12. 7. 2023 – 20:24
0
Proč byste neměli vynechávat každoroční návštěvu veterináře? zdroj: psy.pl

Chodíte se svým psem k veterináři každý rok? Nejde jen o povinné očkování proti vzteklině!

Váš domácí mazlíček na vás v mnoha věcech spoléhá. Záleží na vás, co jí, co pije, kam chodí na procházky a zda je milován. Spoléhá na vás také v péči o své zdraví - včetně pravidelných ročních návštěv veterináře.

 

"Rok psího života může odpovídat pěti až sedmi letům lidského života, takže se během něj může hodně změnit." Říká Heather Berstová, veterinářka a lékařská ředitelka společnosti Zoetis.

 

Pokud se však váš pes zdá být zdravý, můžete si myslet, že vyšetření není nutné. Podle veterinářů byste však každoroční návštěvu svého psa na klinice neměli vynechávat. Zde jsou hlavní důvody, proč je tato návštěva tak důležitá.

 

Každoročně k veterináři - na očkování

Očkování je pro psy stejně důležité jako pro nás. Chrání před škodlivými a potenciálně smrtelnými nemocemi, kterým jsou vystaveni všichni psi. Povinné očkování proti vzteklině nestačí. Některé další nemoci, například leptospiróza, se mohou přenést i na člověka. Očkování je proto nezbytné, zejména proto, že mnoho lidí cestuje se svými psy častěji než v minulosti. O tom, které vakcíny se vyplatí vašemu zvířeti dát, se nejlépe poraďte se svým veterinářem.

 

Nezapomeňte každoročně testovat výkaly svého psa

Přestože naše psy pravidelně odčervujeme, alespoň jednou ročně by se měl provést také test stolice.

 

"Vyšetření trusu odhalí nejen přítomnost parazitů, ale také bakterií nebo krve." Říká Sarah Wootenová, veterinární lékařka společnosti Pumpkin Pet Insurance.

 

To je důležité, protože psi mohou nakazit jiná domácí zvířata i nás střevními parazity, včetně měchovců, škrkavek nebo lamblií. Je proto důležité pravidelně udržovat svého psa bez červů. Pokud se navíc vyskytnou nějaké střevní problémy, může je včas odhalit vyšetření trusu.

 

Každoročně k veterináři - na kontrolu srdce

Každoroční auskultace hrudníku může vašemu zvířeti pomoci udržet si vynikající zdravotní stav.

 

"Veterinář si poslechne srdeční tep vašeho psa a uslyší abnormality, jako jsou šelesty nebo nepravidelný tep." Říká Berst.

 

Jedná se o běžné potíže starších psů a užívání léků jim může pomoci zůstat déle zdraví. Prevence je klíčová!

 

Nezapomeňte otestovat moč svého pejska

Zejména u starších psů se doporučuje provádět toto vyšetření každý rok.

 

"Vyšetření moči ukáže nejen možnou infekci, ale také možnost vzniku ledvinových kamenů. Složení moči umožní posoudit stav ledvin." Říká Jamie Whittenburg, veterinář společnosti Senior Tail Waggers.

 

Test moči také ukáže, zda je v moči glukóza, což může signalizovat, že pes trpí cukrovkou.

 

Každý rok k veterináři - na krevní testy

Mnoho veterinářů doporučuje starším psům každoroční krevní testy.

 

"Tyto testy ukazují, zda pes trpí anémií, infekcí, rakovinou krve nebo jiným onemocněním." Říká Whittenburg.

 

Krevní test také pomáhá posoudit funkci štítné žlázy, jater, ledvin a slinivky břišní, stejně jako hladinu cukru, cholesterolu a elektrolytů.

 

Každoročně nechte vyšetřit klouby svého psa

První příznaky osteoartrózy mohou být nenápadné, ale již způsobují bolest. Každoroční vyšetření kloubů pomůže tyto stavy odhalit. Existují léky a další metody, jak tuto bolest u psů zvládnout, proto se vyplatí poradit se s veterinářem. Jediná návštěva může vašemu zvířeti přinést úlevu.

 

Každoroční návštěva veterináře je také prohlídka zubů

Ačkoli se na léčbu zubů nespecializuje mnoho veterinářů, stav dásní může zkontrolovat každý veterinář. Posoudí, zda je čas na odstranění zubního kamene - což je velmi důležité nejen pro zdraví zubů, ale pro stav celého organismu (bakterie množící se v nemocných dásních mohou napadat další orgány!).

"Psi mohou žít déle a cítit se lépe, pokud udržují své zuby v dobrém stavu," zdůrazňuje Berst.

Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články