Načítání obsahu, prosím počkejte

Pět tipů na péči o psího seniora

14. 3. 2023 – 8:55
0
Pět tipů na péči o psího seniora Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Podzim života je zvláštním obdobím, které čeká nejen lidi, ale i naše mazlíčky. Seniorský věk přitom vůbec neznamená, že by si snad stárnoucí tvor měl přestat užívat života. Jen je potřeba brát ohled na některé nové potřeby a život si tak trochu usnadňovat. V případě psích mazlíčků je takové přizpůsobení se věku zodpovědností chovatele. Změny v životním rytmu přitom u psích seniorů vůbec nemusí být zásadní – stačí jen některé věci usnadnit či zjednodušit.

Udržujte mazlíčka aktivního

S počínajícím stářím je důležité, aby si psi zachovávali pořádnou porci fyzické aktivity. Hlavním tahounem metabolismu je zdravá a funkční svalová soustava, pokud si má tedy pes zvýšit šanci na zdravé stáří, je potřeba nepropadnout se do pasivity. Tělesná křehkost je totiž tak trochu spirála – s unavenými a ochablými svaly začíná chřadnout zbytek těla, a nakonec se celý proces stárnutí zrychluje. Samozřejmě, zvíře už nemusí mít tolik síly a vytrvalosti, důležitá je ale míra aktivity, nikoliv konkrétní atletické výkony.

Zpozornět by měli chovatelé, kteří si všimnou, že jejich psí senior se postupně přestává hýbat a ztrácí zájem o procházky a pohybové hry. Může jít o symptom počínajících zdravotních obtíží, typicky například artrózy. Někteří odborníci přímo říkají, že máme pocit, že „zpomalení patří ke stáří“ – ve skutečnosti ale psi zpomalují hlavně kvůli neléčené bolesti, kterou cítí.

Nepodceňujte preventivní prohlídky

Stárnoucí organismus je náchylnější k rozvoji různých nemocí, které mohou ukrajovat mazlíčkovi z let, které spolu ještě můžeme prožít. Řada chorob a zdravotních poruch se přitom dá léčit, pokud je odhalena včas – a to včetně zákeřných nemocí, jako jsou například rakovinné nádory. Veterinární ordinace již nabízejí komplexní zdravotní prohlídky pro psí seniory, které se doporučují jednou či dvakrát do roka. Pokud je při nich navíc prováděn i preventivní krevní obraz, může se skutečně podařit včas odhalit celou škálu chorob. Na úrovni bílých krvinek a dalších látek se totiž dá ověřit i funkčnost jater, ledvin a celého organismu.

Zainvestujte do ortopedické či vyhřívané psí matrace

Zpomalování fyzické aktivity často souvisí s rozvojem artrózy či jiných kloubních problémů. Kromě medikace se dá situace řešit i tím, že mazlíčkovi ulehčujeme v namáhavých chvílích. Bolest pak není tak silná a tělo je odpočatější a odolnější. Náročný přitom nemusí být jen pohyb, ale paradoxně i odpočinek – pes trpící bolestmi má problém s klidným ležením a spánkem, nedostává se mu tolik potřebné regenerace a proces stárnutí zrychluje. Naštěstí jsou na trhu k dispozici různé ortopedické či vyhřívané matrace (případně zahřívací vložky do stávajícího pelíšku), které psům s bolestivými klouby přináší úlevu. Klidný spánek psího seniora je přitom pro jeho organismus obrovskou pomocí, investice do takové matrace proto může být výborným krokem.

U nemocných psů zvažte další pomůcky

Pokud psí senior skutečně trpí bolestmi, měli bychom se mu pokoušet ulevovat i v dalších věcech tak, aby co nejdéle zůstal pohyblivý. Někdy totiž rehabilitace v součinnosti s veterinářem přinese i v pokročilém věku překvapivé výsledky, které psí život zkvalitní a prodlouží. K dispozici jsou proto různé pomůcky. Příkladem je podpůrný postroj, který se používá i při rehabilitaci mladších psů po zranění tak, aby si zachovali hybnost. Existují různé varianty, jejich podstatou je ale vždy to, že člověk při procházce svému mazlíčkovi pomáhá nadnášet tíhu působící na klouby. Další zajímavou pomůckou jsou zvýšené misky na podstavcích, ze kterých může pes žrát či pít bez toho, aby se musel ohýbat k zemi.

Upravte životní prostor zvířete

Někdy stačí provést doma jen drobné změny, které ale výrazně zvýší životní komfort psích seniorů. Kromě výše zmíněných zvýšených misek je dobré obecně přemýšlet nad tím, kde se psí mazlíček pohybuje. Je možné usnadnit vstup do pelíšku nějakou podestou? Jde pomocí schodku či nízkého taburetu umožnit psovi, aby se dostal na sedačku, kam byl roky zvyklý skákat? Volíme při procházkách nenáročné trasy s co nejpřívětivějším povrchem? Nepomůže některé chodby či pokoje dovybavit koberci? Podobných otázek by si měl každý majitel psího seniora položit vícero.

Někdy je dobré si nechat poradit i od veterinářů. Typickým příkladem je to, že si neuvědomujeme, že kromě kloubů psím seniorům slábne i zrak. Pes se pak například v šeru či tmě hůře orientuje a podléhá zbytečnému stresu – přitom stačí do tmavé chodby pořídit noční světlo, jako bychom měli doma malé dítě. U psích kmetů pak pomůže i jen to, že miska s vodou je v každém pokoji a mazlíček se slábnoucí myslí si nemusí zmateně rozpomínat, kam se vlastně má jít napít.

Vždy je zkrátka dobré mít na paměti jedno: stáří není konec života. S trochou pozornosti a snahy ze strany chovatele je to pro psa další životní fáze, která může být stejně veselá a bohatá, jako bylo mládí.

Zdroje:  petmd.com , vlastní

Nejnovější články