Načítání obsahu, prosím počkejte

PES SNĚDL ŽVÝKAČKU! Co dělat? Je třeba se něčeho obávat?

12. 7. 2023 – 13:58
0
PES SNĚDL ŽVÝKAČKU! Co dělat? Je třeba se něčeho obávat? zdroj: psy.pl

Žvýkačky obnovují správné pH v ústech po jídle a mají antibakteriální účinek. Bohužel v případě čtyřnožců její požití obvykle končí otravou a někdy i vážnějšími komplikacemi. Přečtěte si tento článek a zjistěte více!

Psi mají někdy tendenci jíst náhodné potraviny. Požití malého množství některých z těchto potravin nepředstavuje riziko větších potíží, ale některé výrobky, jako jsou žvýkačky, představují bezprostřední ohrožení života vašeho zvířete, a to i v dávkách několika miligramů. 

 

Žvýkačky - příčina otrav a neprůchodnosti trávicího traktu u psů

Ačkoli se některým páníčkům může zdát, že žvýkačka, kterou pes pozře, je neškodná, protože má obvykle malou hmotnost a objem, ve skutečnosti tomu tak vůbec není. Její požití může vést ke dvěma závažným situacím: k neprůchodnosti trávicího traktu zvířete, což je poměrně vzácné, a k extrémně nebezpečné otravě xylitolem, která je stále častější příčinou hospitalizace psů.

Tato záhadně znějící sloučenina je březový cukr, který se s oblibou používá jako sladidlo v různých výrobcích, například ve žvýkačkách. Má dvakrát méně kalorií než běžně používaná sacharóza a navíc snižuje riziko vzniku zubního kazu. Bohužel pro čtyřnožce je vysoce toxická.

 

Příznaky otravy xylitolem u psů

Míra a závažnost příznaků otravy xylitolem závisí především na množství, které pes požil. Znepokojivé příznaky se mohou objevit již při dávce 100 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti psa, ale veterináři doporučují jít na kliniku již při dávce 50 miligramů sladidla na kilogram tělesné hmotnosti zvířete. To znamená, že snědení i jednoho dvougramového dražé obsahujícího 35 % xylitolu představuje vážné riziko pro zdraví a život malého čtyřnohého psa!

Během 10 minut až 12 hodin po požití toxické látky se mohou objevit příznaky hypoglykémie, tj. zvracení, křeče, ztráta rovnováhy a poruchy koordinace pohybů. Při požití vyšší dávky sladidla existuje vysoké riziko poškození jater. Příznaky selhání tohoto orgánu se obvykle projeví 9 nebo dokonce 72 hodin po požití toxické látky. Nejčastěji se projeví poruchy trávení, jako je průjem, zvracení nebo žloutenka, a problémy se srážlivostí krve vedoucí k petechiím a modřinám.

 

Pes snědl žvýkačku - jak mu pomoci? Kdy jít k veterináři?

Stejně jako u jiných onemocnění je čas velmi důležitý a rychlá reakce výrazně zvyšuje šance pacienta na přežití. Bohužel xylitol je látka, která se plně vstřebá již do 30 minut po požití, takže vyvolání zvracení nebo výplach žaludku při léčbě otravy nepomůže

Přesto se vyplatí vzít zvíře na veterinární kliniku, aby bylo možné průběžně sledovat hladinu cukru a elektrolytů v krvi a v případě jakýchkoli odchylek rychle reagovat. K poškození jater dochází později než k hypoglykémii, proto by měl být váš pes po žvýkání žvýkačky několik následujících dní v péči veterináře.

Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články