Načítání obsahu, prosím počkejte

Pes jí způsobně v židličce. Nejde o rozmazlenost, jinak by se udusil

3. 11. 2022 – 8:33
0
Pes jí způsobně v židličce. Nejde o rozmazlenost, jinak by se udusil Aby se bezpečně najedl, musí při tom Newt stát na zadních. Jí proto ve speciální židličce | zdroj: Profimedia

Zatímco naprostá většina psů dostane před sebe misku s jídlem, vrhne se na ni a do pár minut je prázdná, goldendoodle Newt si způsobně vleze do speciální židličky a způsobně jí u stolečku. Nic jiného mu ale kvůli nemoci jícnu ani nezbývá.

Když Newtova chovatelka Kate Beersová zveřejnila na sociálních sítích pár videí svého psa při jídle, sklidila poměrně rozporuplné reakce. Zatímco někteří považují jeho způsob jídla za roztomilý a domnívají se, že ho panička prostě jen rozmazluje, jiní mluví dokonce o týrání zvířat. 

Newt totiž každé jídlo konzumuje v jakési vysoké stoličce připomínající dětskou jídelní židličku. Jak vysvětlila Beersová, je to jediná šance, jak se může najíst a neudusit se. Trpí totiž vrozeným megaezofagem, což je trvalé rozšíření jícnu. Kvůli tomuto onemocnění má nefunkční svaly v jícnu, který tak nezvládá stravu posunovat dál do žaludku. 

Touto vadou trpí nejčastěji labradoři, němečtí ovčáci, dogy, irští setři, šarpejové, knírači a někteří teriéři. Takovým zvířatům je pak skutečně potřeba servírovat stravu ve stoje, aby se do žaludku v podstatě dostala díky gravitaci. Bohužel i přes změnu způsobu krmení a nasazení léků se takto postižená zvířata nedožívají příliš vysokého věku.

Zdroje:  Profimedia , Vlastní

Nejnovější články