Načítání obsahu, prosím počkejte

„Nemoc králů“ u papoušků

27. 9. 2023 – 10:58
0
„Nemoc králů“ u papoušků Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Pakostnice čili dna je choroba, které se v lidské historii říkalo „nemoc králů“, neboť tyto bolestivé otoky kloubů často vznikaly jako důsledek nadměrné konzumace masa. Zdaleka se ale nejedná pouze o nemoc monarchů, ba dokonce ani ne o nemoc lidí. Dna může postihnout i domácí zvířata, přičemž překvapivě často postihuje papoušky.

Choroba se odborně nazývá arthritis uratica, starý český název pakostnice je ale poměrně výstižný, Dna se totiž projevuje velmi bolestivými a silně omezující otoky kloubů, nejčastěji na nohou. Existuje i forma dny, která postihuje tkáně vnitřních orgánů, my se ale přidržíme „klasické“ pakostnice kloubní. U papoušků má vznik dny trochu jiné příčiny než u lidí, mechanismus onemocnění je ale v podstatě stejný.

K rozvoji této chronické choroby dochází tehdy, když se zvýší hladina kyseliny močové v krvi. Krystalizací dochází k ukládání krystalků ve svalech, šlachách a kloubech, čímž vzniká zmiňovaný otok. U lidí je přitom nejčastější příčinou nadměrná konzumace masa a nezdravý životní styl, u papoušků je to trochu složitější. K rozvoji dny totiž nejčastěji vedou nemoci či zranění, která postihují správnou práci ledvin. U tzv. nefropatie, odumírání ledvinové tkáně, dochází k narušení filtrační funkce tohoto párového orgánu. To vyvolá hromadění kyseliny močové v krvi.

Nejčastější příčiny

Jaké jsou nejčastější příčiny narušení činnosti ledvin u papoušků? Vedle různých virálních infekcí či otrav toxickými látkami bývá velmi často příčinou chyba chovatele při krmení. Jako prvotní příčiny pakostnice vzniklé špatnou činností ledvin tak můžeme zmínit například: přemíra vápníku a vitamínu D3 spolu s nízkým obsahem fosforu v krmení; přemíra jedlé sody (konzumace pečiva); příliš velký obsah soli nebo bílkovin ve stravě; dehydratace; dlouhodobý příjem vody s příliš vysokým obsahem minerálů; negativní vliv mohou mít i některá antibiotika.

Že se papouškovi něco děje poznáme často přímým spatřením otoků – ty bývají poměrně výrazné, zarudlé a horké na dotek. Jak jsme řekli, nejčastěji se objevují na končetinách. Právě toto umístění nás může navést ke správné diagnóze, i když si otoků nevšimneme, choroba má totiž vliv na chování a projevy papouška. Pokud trpí bolestí, bývá podrážděný a nekontaktní. Zvíře není vitální, jeho peří ztrácí lesk a je neuspořádané, k tomu všemu se navíc objevuje nevolnost a průjmy. Co je ale hlavní, kvůli otokům se pták začne vyhýbat klasickému sezení na bidýlku. Papoušek se obecně nechce moc hýbat a projevuje se u toho hlučně a bolestivě. Když už někam usedne, tak jen na rovnou plochu.

Léčba by měla probíhat vždy v součinnosti s veterinářem, její přesný průběh ale záleží na původní příčině onemocnění. Tu je potřeba odhalit a eliminovat tak, aby se ledviny mohly zotavit a v těle se nehromadila kyselina močová. Obecně platí, že by papoušek měl mít zvýšený příjem tekutin. Pro vstřebání krystalků kyseliny močové existuje medikace, kterou může veterinář předepsat.

Jak jsme ale naznačili, důležitá je primární příčina – změny jídelníčku jsou ostatně nejen léčbou, ale i prevencí. Při krmení papoušků je proto potřeba dávat pozor na vysoké dávky bílkovin, vápníku, vitamínu D3 a soli. Někdy chovatele překvapí, jak v některých směsích či pamlscích může podobné látky potkat. Je dobré nad krmením aktivněji přemýšlet a zajímat se o některé aspekty – například zelenina je dobrým přilepšením k zobu, brukvovitá má ale vysoký obsah vápníku.

Pokud se dna objeví a podaří se ji vyléčit, následná vitamínová léčba (důležitý je hlavně vitamín K) pomůže ledvinám vrátit se do normálního stavu. Pakostnice nebývá smrtelná sama o sobě, může ale papouška tak dlouho vyčerpávat, až podlehne oslabené imunitě a únavě organismu. Proto je dobré si všímat varovných signálů a předcházet chorobě podle uvedených úprav jídelníčku.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články