Načítání obsahu, prosím počkejte

Suchý čenich značí nemoc? Aneb nejrozšířenější mýty o psech

19. 9. 2019 – 14:34
0
Suchý čenich značí nemoc? Aneb nejrozšířenější mýty o psech I kolem psů koluje řada nepravdivých mýtů. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Věřte tomu, nebo ne, třebaže psí chování není tak tajemné jako to u koček, smyšlenek kolem něho panuje o to víc. Tady jsou některé z nich.

Suchý čenich značí zdravotní problémy

Nejspíš nejrozšířenější blud kolem psího zdraví. Teplota, ani vlhkost čenichu vašeho psíka není magickým indikátorem zdraví a už vůbec ne nemoci. Mnoho psů má čenich naopak po probuzení velmi suchý a teplý jako při horečce a během několika minut se ochladí.

To ale neznamená, že byste čenich měli naprosto ignorovat. Pokud je s ním něco v nepořádku dlouhodobě, zkontrolujte, jestli pes neprojevuje i jiné symptomy nemoci.

Mýtus má pravděpodobně kořeny v minulosti. Příznakem dříve velmi rozšířené nemoci označované jako FCC (u nás známé jako "psinka") je takzvaná hyperkeratóza, což je rohovatění kůže nejčastěji právě v oblasti čenichu. Ačkoliv psinka není zdaleka vymýcena, díky pokročilé léčbě a očkování už dávno neplatí, že suchý čumák znamená nemocné a nešťastné zvíře.

Když žere pes trávu, bude zvracet!

Nemá ani smysl se zmiňovat o klasickém mýtu, který dává do souvislosti žraní trávy a náhlé zhoršení počasí. Je to samozřejmě nesmysl.

Pro mnohé ale bude překvapením, že není pravdivý ani další, mnohem racionálnější mýtus. Ten, co říká, že pes, který žere trávu, si chce vyvolat zvracení. Je sice možné, že psovi, který se trávy přejí, bude později zle, ale neexistuje jediný vědecký důkaz o tom, že by toto chování mělo jakoukoliv návaznost na zdraví.

Podle provedených pozorování jen asi čtvrtina psů po snědení většího množství trávy pravidelně zvrací. Psi asi trávu jedí zkrátka proto, že jim chutná.

Někteří experti však tvrdí, že může jít o dědičný pozůstatek chování z dob před tím, než byli psi ochočeni. Trávu v dřívějších dobách nejspíš požírali proto, aby jim pomohla lépe strávit vnitřní orgány ulovené zvěře a snížila riziko parazitární nákazy. Pokud váš pes po žraní trávy pravidelně zvrací, asi byste měli zkontrolovat spíš trávu, než psa.

Jeden rok psího života je jako sedm lidských let

Původ tohoto prapodivného tvrzení je na pohled zřejmý. Nejspíš jde o velmi jednoduchou pomůcku odvozenou z průměru. Jeden rok člověka, sedm psích let. To z patnáctiletého ratlíka dělá v našich očích 105letého seniora.

Tak jednoduché to samozřejmě není. Rozdíl mezi jednotlivými plemeny psů je natolik velký, že o jakékoliv užitečnosti této pomůcky lze s úspěchem pochybovat. Průměrná délka života některých malých plemen je kolem patnácti let, některá mnohem větší plemena se dožívají kolem deseti let.

Psi navíc tělesně i mentálně stárnou během prvních roků života obecně rychleji než lidé a pomaleji během let dalších. Raději přestaňte zjednodušovat a o svém zdravém psíkovi neuvažujte jako o stařičkém veteránovi, ale jako o švarném fešákovi v nejlepších letech.

Když vrtím ocasem, těším se!

Kromě schopnosti vyvažovat psa tak, aby se nepřeklopil, mu ocas dovoluje vyjádřit spoustu emocí. Ocas sklopený dolů a mezi nohama napoví, že pes se cítí nejistě, nebo přímo v ohrožení. Ale ani toto pravidlo neplatí vždy.

Když psík vrtí oháňkou, může se zase těšit, nebo vyjadřovat náklonnost a přátelství. Existují však vycvičení psi (například k boji, nebo k obraně), kteří vrtí ocasem ve chvíli, než vyrazí na útočníka, nebo svou na kořist. Raději bych se zeptal, než přelezete plot, abyste pohladili viditelně vzrušeného psa.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články