Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když mazlíčkům 'sněží' z chlupů

16. 1. 2021 – 13:55
0
Co dělat, když mazlíčkům 'sněží' z chlupů Kartáčování pomáhá masáži pokožky, a tedy přirozenému uvolňování mazu. | zdroj: Profimedia

Lupy a s ním spojené svědění pokožky nejsou jen lidským problémem. Mohou jimi trpět i psi a kočky. Přestože většinou nemusí znamenat zdravotní problém, nenechte svého mazlíčka trpět dlouho. 

Lupy jsou nejen estetický problém, ale hlavně signál o tom, že má váš mazlíček suchou pokožku. Pokud se ze zdravého psa s lesklou srstí rázem stalo stvoření, které při oklepání zasněží okolí, je na čase zrekapitulovat si změny, které ho v předchozích týdnech potkaly. Změnili jste krmivo? Začal se jinak chovat?

Za suchou pokožku často může změna krmiva - psi i kočky potřebují ve stravě dostatek vhodných tuků. Je možné, že nové krmivo jich má málo. V takovém případě změňte značku a uvažujte o doplňcích stravy s omega-3 mastnými kyselinami, případně o zařazení kokosového oleje do jídelníčku. 

Stejně jako u lidí mohou problém někdy snadno vyřešit speciální šampony proti lupů. Samozřejmě v psí či kočičí verzi! Sice se časté koupání psů a koček nedoporučuje, v případě umývání speciálními šampony proti lupům je naopak vhodné lázeň zhruba jednou za dva týdny zařadit do pravidelné péče. 

Obnově přirozené mastnoty pokožky a s ní zlepšení lupů můžete pomoci i častým kartáčováním. Vhodný kartáč by neměl být ani příliš měkký, protože bude neúčinný, ani příliš tvrdý, protože by stav mohl ještě zhoršit. Pak už stačí jen užívat si s chlupáčem chvíle drbání a kartáčování. 

Při větším zasažení nebo horšícím se stavu je lepší poradit se s veterinářem. Šupinatění kůže totiž může být známkou zdravotního problému, například hormonální nerovnováhy. Veterinář může udělat rozbory jak krve, tak odloupnutých kousků kůže.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články