Načítání obsahu, prosím počkejte

Klubíčka a schovávačky. Jaké hračky jsou pro kotě nebezpečné?

9. 9. 2022 – 13:46
0
Klubíčka a schovávačky. Jaké hračky jsou pro kotě nebezpečné? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Hry jsou veledůležitou součástí psychického i pohybového rozvoje kotěte. Dnes je možné řadu kočičích hraček koupit, některé také rádi vyrábíme. Ne každá hračka je ale vhodná a některé mohou skrývat i poměrně zásadní nebezpečí.

Schovávací hračky 

Pro mysl malého predátora není nic tak vzrušující, jako možnost pocvičit si své lovecké schopnosti. Na trhu existuje široké spektrum hraček postavených na principu „kořisti“ (nejčastěji míčku či umělé myši) uvnitř krabice či jiného předmětu s otvory. Variantou je kruh, ve kterém se pohybuje míček. Nemůžeme tyto hračky odsoudit plošně, jistě je část z nich vyráběna s ohledem na koťata. Problém je ale v tom, že tam, kde dospělá kočka jen natáhne packu, tam kotě v honbě za kořistí kotě natlačí celou končetinu. Při rychlém pohybu se pak může zaklínit či poranit. U hraček s většími otvory může zase kotě – které se teprve učí obratnosti – vstrčit dovnitř celou hlavu. V podstatě lze říci, že mělká, nahoře otevřená krabice, do které vložíme míček, poskytne kotěti stejnou zábavu při jeho honění, a riskujeme s ní méně. 

Klubíčka a nitě 

Kočky a klubíčka patří stereotypně k sobě, vídáme to v pohádkách, reklamách i filmech. Zkušení chovatelé už ale vědí, že opak je pravdou. I naše čtenáře jsme již informovali, že různá klubíčka, bavlnky a nitě jsou pro kočky potenciálně velmi nebezpečnými. U koťat to pro jejich rozměry platí dvojnásob. Základní problém takovéto hračky je v nebezpečí spolknutí vlákna. K tomu dochází u kočičích her poměrně často, útroby zvířete ale dlouhé, úzké předměty velmi špatně snáší. Vlákno může projít celým tělem, zablokovat střeva či se zachytit v oblasti jícnu. Mnohem bezpečnější alternativou hry s měkkým klubíčkem jsou třeba plstěné míčky rozumné velikosti. 

Hračky s pery 

Nějaký „pernatý“ prvek obsahuje řada nejoblíbenějších kočičích hraček. Tyčka s pery je vhodnou chytací zábavou pro dospělé kočky, u koťat ale skýtá jistá nebezpečí. Malé šelmičky totiž podobně jako lidská mláďata poznávají svět i ústy. Kvůli tomu mívají snahu zkoušet rozžvýkat kde co, peří na hračkách nevyjímaje. Pokud si chovatel nevšimne včas, může kotě spolykat větší množství této hmoty – a zatímco u dospělé kočky projdou pravděpodobně rozkousaná pera traktem bez problémů, u koťat opět hrozí způsobit neprůchodnost žaludku či střev. 

Příliš velké kočičí hrady 

Kočičí hrady, věže a prolézačky jsou skvělým prvkem do interiéru, který kočkám poskytuje bohatě tolik potřebný pohyb, podněty i skrýše. Kočky totiž přirozeně přitahují vyvýšená místa. U koťat je ale ten problém, že se pověstné kočičí obratnosti teprve učí. Navíc v raném věku u nich existuje jistá disproporce ve schopnostech: už velmi brzo dovedou skvěle šplhat nahoru – a zároveň mají velké obtíže s cestou dolů z podobných výšin. Příliš velká kočičí věž tak může potenciálně vést k nebezpečnému pádu, neboť ani schopnost padat není ještě u malých koťat tak rozvinutá. Doporučuje se tak počkat alespoň do čtvrtého až pátého měsíce věku, než podobnou hračku pořídíme. Existují ale i hrady v kotěcí velikosti, které navíc poskytují i dobré materiály pro učení se škrábání na správných místech.

Provazové hračky 

Koťata milují honění provázků, u jakékoliv hračky s tímto prvkem ale musíme dobře přemýšlet. Je totiž potřeba zvažovat bezpečnost, případně nenechávat kotě s takovou hračkou bez dozoru. Lehko se může stát, že si kotě provázek namotá kolem krku či končetiny, v panice prudce ucukne, a způsobí si vážné zranění či dokonce udušení. Kvůli malým rozměrům kotěte vlastně stačí překvapivě krátký provázek, aby se na něm zvíře bez dozoru oběsilo. 

Domácí předměty 

Kočky dovedou být při hledání zábavy kreativní, a tak často ty nejlepší hračky původně sloužily jinému účelu. Máme-li ale doma kotě, musíme být přeci jen o poznání opatrnější při sledování, k čemu se dokáže dostat. Kotě můžou lákat k ochutnání různé menší gumičky a podobné drobné předměty na nočním stolku. Dětské hračky vypadají bezpečně, dokud se z nich neuvolní korálkové oči či jiné malé dílky. Kočky si rády hrají s papírovými krabicemi či taškami, opět je ale potřeba brát v potaz velikost a hmotnost kotěte. To dovede nečekaně prostrčit hlavu uchem tašky či otvorem krabice na přenášení, a začít se dusit. Určitě existuje velká spousta domácích předmětů – nebo po domácku vyrobených hraček – které jsou naprosto bezpečné. Majitel kotěte by se měl ale vždy několikrát zamyslet, zda přeci jen neexistuje nějaká možnost, jak na hračce něco spolknout, namotat či se zaseknout. Kreativitu malých mazlíčků při tom nesmíme podceňovat!

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články