Načítání obsahu, prosím počkejte

Máte doma králíčka? Na co se připravit, až bude čekat mláďata

21. 8. 2019 – 11:46
0
Máte doma králíčka? Na co se připravit, až bude čekat mláďata Co je třeba zajistit kolem období porodu králíčků? | zdroj: Pixabay

Březost samic zakrslých králíčků je citlivé období, během kterého je třeba značná dávka ostražitosti. Na co se tedy zaměřit a čeho se vyvarovat? 

Už příprava na rande zakrslých králíčků není jen tak a je nutné dát si na mnohé pozor. I po rande se samcem však dobrodružství jménem "cesta ke králíčkům" pokračuje. 

Pokud si zhruba 14-17 dní po připuštění samice začne vytrhávat chlupy a stavět hnízdo, neradujte se předčasně - pravděpodobně se jedná o falešnou březost. 

Pokud se však zadaří, tak těhotenství samice trvá 28. až 35 dní. Pokud samice nosí menší množství mláďat, porodí dříve, v opačném případě trvá těhotenství delší dobu. Když neporodí do 35. dne, měla by putovat na veterinu. 

Jak to poznat? 

Ale vraťme se o několik týdnů zpátky. Jak vůbec poznat, že je samice březí? Prvními ukazateli bývají změny chování budoucí králičí matky, někdy může vystupovat i agresivně vůči jinak dobře snášenému chovateli - a také proti králičím samcům. 

Břicho se samicím zvětšuje zhruba od poloviny období březosti, nedoporučuje se však jakkoliv ho prohmatávat a zkoumat. To nechte raději na veterináři! Samici takovými pokusy ostatně také vystavujete zbytečnému stresu. S březí samicí by neměl chovatel též podnikat delší cesty, nebo ji nechat očkovat. 

Co se stavby hnízda týče, doba, kdy se do této aktivity samice pustí, se dost liší. Zatímco některé ho začínají připravovat ve čtvrtém týdnu březosti, jiné až 1-3 dny před porodem. Bývají však i rekordmanky, které to sfouknou hodinku předtím, než začnou přivádět na svět své mladé. 

Jak připravit zázemí, aby měla samice co nejlepší podmínky pro Den D? Asi týden před očekávaným porodem je nutné vyčistit klec a doplnit dostatek steliva. Ideální je obyčejné seno, naprosto nevhodné naopak piliny. Samice také "ocení", pokud ji chovatel do klece připraví domeček, kam si po porodu natahá svá mláďata - například krabici ve vhodné velikosti.

profimedia-0043312122 Březí samice králíka | zdroj: Profimedia

Každopádně se doporučuje nechat několik dnů před příchodem mladých budoucí matku zcela v klidu, zvláště prvorodičky bývají velice nervózní, a doplňovat jen krmení a vodu. 

Některé porody jsou rychlé 

Porod králíčků může trvat od několika minut po několik hodin. Novopečená maminka bývá po výkonu velice žíznivá, je třeba dbát na to, aby se mohla pořádně napít. O něco později se pustí i do jídla.

Co se mláďat týče, ta výrazně malá zpravidla nemají šanci na přežití - normální bývá úmrtnost do 10 procent z celkového počtu porozených králíčků. Mrtvá mláďata se samice zpravidla snaží z hnízda odstranit - vytáhnout od živých králíčků, nebo pozřít. 

Zvláště u velice mladých prvorodiček bohužel některé porody končí tragicky. Samice například roztahá mláďata po prostoru klece, je vůči nim agresivní, nebo je odmítne kojit. Stává se to i při nejlepší možné péči ze strany chovatele. Kritických je prvních pět dní po porodu. 

Chovatel by měl pravidelně prohlížet hnízdo, poprvé zhruba tři dny po příchodu mladých na svět. A to nejlépe, pokud samička v hnízdě není.

Nechte ji například proběhnout po místnosti, předtím ji však pohlaďte, ať získáte na ruce její pach. Mrtvá mláďata z hnízda odstraňte, zkontrolujte, zda ta živá vypadají nakrmeně. Pokud se vše zdá v pořádku, stačí kontrola každý druhý den, v opačném případě je třeba dohlížet na mladé častěji. 

Pokud samice své potomky nezahřívá ani nekrmí, občas pomůže postrčit mláďata blíže k cecíkům, nebo ji nalákat k hnízdu na pamlsek. Mláďata se přinejhorším dají krmit i uměle, byť nastudovat a provést vhodný postup je řehole. 

V případě, že všechno klape, nakrmí samice králíčky minimálně jednou denně a stará se, aby byly v teple. Někdy zahrne i porodní domeček stelivem. Pokud se nějaké mládě dostane z hnízda ven, je důležité vrátit ho co nejrychleji zpátky. Hrozí mu totiž úhyn kvůli podchlazení. Králíčci by pod sebou měli mít i dost podestýlky, aby se neprohrabali na chladnou zem. 

Velice důležité je však i dbát na výživu samice po porodu. Protože jim v tomto období hrozí nedostatek vápníku, ohlídejte jeho množství v podávaném krmivu, případně kupte ještě vápennou kostku. Samice také potřebuje pestrou stravu. Porod je náročný - a dobré menu je zásadní pro to, aby se dostala do formy. 

Zdroje:  Vlastní , radaveterinare.cz , kralici.cz , vaskralik.estranky.cz

Nejnovější články