Načítání obsahu, prosím počkejte

Kdy je na procházku se psem příliš horko?

10. 7. 2023 – 23:00
0
Kdy je na procházku se psem příliš horko? zdroj: psy.pl

Procházka se psem - dlouhá a pořádná - je povinností každého páníčka domácího mazlíčka. Měla by být v horkém počasí vynechána?

Někteří páníčci zvířat se příliš snadno vzdávají. Lehká dešťová přeháňka, trochu větru nebo několik stupňů mrazu je pro ně záminkou k tomu, aby procházku se psem výrazně zkrátili. Přitom to není vždy nutné. S výjimkou choulostivých miniatur, nemocných či starých zvířat nebo zvířat s velmi krátkou srstí většině psů mírně nepříjemné podmínky pro venčení nevadí. Něco jiného je obrovský liják, silný mráz nebo tropická vedra, která nás nedávno navštívila. Pak je opravdu třeba zvážit, zda procházka v takovém parnu přinese více užitku, nebo škody.

 

Kdy je na venčení psa příliš horko? Závisí to na teplotě?

Je však obtížné stanovit jasnou hranici. Koneckonců teplota vzduchu není jediným určujícím faktorem, který je třeba brát v úvahu. Velmi důležitá je také vlhkost vzduchu. Čím je vyšší, tím hůře se snáší teplo. Navíc sami víme, jak se cítíme v závislosti na okolnostech různě. Jak moc nás unavuje, když jsme v rozpáleném městě, a jak nám někdy vyhovuje i na dovolené, kde máme mnoho příležitostí se ochladit. A stejné je to i s venčením psů. Lze ji naplánovat tak, aby navzdory horkému počasí nebyla únavná. Stačí vzít v úvahu několik věcí.

 

Ráno nebo večer

I v nejteplejším období teplota v noci klesá. V poslední době zažíváme i horké noci, ale vždy je alespoň o několik stupňů méně než přes den - a není slunce. Proto je vhodné chodit na delší procházky ráno nebo večer. Je to velká nepříjemnost? Ne nutně. V rodině jsou obvykle skřivani a sovy. Domluvme se mezi sebou tak, že ranní ptáčata půjdou se psem na procházku za svítání a noční značky půjdou se psem na procházku pozdě večer. To nám také umožní - navzdory horku - absolvovat oněch 7 000 povinných kroků nutných pro co nejlepší zdraví.

 

Bez vystupování ze stínu

Při rozhodování o tom, zda je na venčení psa příliš horko, hraje velkou roli také to, kde žijeme. Pokud musíme jít kilometr do nejbližšího parku za plného slunečního svitu, je lepší si takovou procházku uprostřed horkého slunečného dne odpustit. Pokud nemáme možnost jet do parku klimatizovaným autem. Pokud naopak bydlíme ve stinné ulici, můžeme se na klidnou procházku vydat o něco odvážněji.

 

Na bezpečné půdě

Kromě stínu je však třeba brát v úvahu také povrch. Nejčastěji je pro naše nohy a psí tlapky přívětivější ten přírodní (tráva, polní cesta). Po čem chodíme, je však důležité zejména tehdy, když se z nebe snáší horko - a některé povrchy se značně zahřívají, jiné se někdy dokonce rozpouštějí. Zvláště asfalt je nebezpečný - může spálit polštářky psích tlapek a dokonce se na ně přilepit, pokud na slunci změkl. Na vyhřátém chodníku se však pes může také spálit. A kovové nadchody nebo schody se doslova promění v pánev. Z přírodních povrchů je výjimkou suchý písek, který se velmi rozpálí - známe to z pláže, že? Proto je třeba nejprve zkontrolovat, zda se povrch, po kterém má váš pes chodit, nepálí.

 

Tempem psa

Procházky by měly být zpestřeny hrou a tréninkem, ale v horkém počasí je však lepší to nedělat. Pro psa je to velká námaha a měl by jí být ušetřen. Lepší je nechat ho v klidu se projít a očichat. Přizpůsobte svůj krok jeho tempu - to je nejbezpečnější způsob. V horkém počasí je ABSOLUTNĚ ZAKÁZÁNO: aportování (leda k vodě, ale to je třeba provádět obratně a ne ležérně), běhání s kolem nebo jiné formy námahy, které psovi ukládáme. Pamatujte: to, že pes stále přináší míček a dožaduje se, abychom mu ho hodili, neznamená, že na to má ještě sílu. Je to určitý druh donucení - a je na nás, rozumných majitelích, abychom si řekli dost, aby se zvíře neunavilo - i když není vedro.

 

Kdy je na venčení psa příliš horko? Věk, kondice a plemeno

To, zda je venkovní teplota pro procházku příliš vysoká, závisí také na věku, zdravotním stavu a kondici psa. Štěňata, starší a nemocná zvířata jsou vůči extrémním teplotám nejméně odolná. Důležité je také plemeno, velikost a typ srsti. Námaha v horku je nebezpečná zejména pro brachycefalická plemena (se zkrácenou čenichovou partií, jako jsou mopsi, francouzští buldočci, shih tzu, pekinéz atd.) Je také důležité mít na paměti, že malí psi (zejména miniaturní) se dehydratují mnohem rychleji než velcí psi. Jsou také náchylní ke kolapsu průdušnice, což je nepříjemné zejména v horkém počasí. Takoví psi nesmí být vybaveni obojkem. Musí chodit s postrojem - a to ne ledajakým, ale hlídacím. Severská plemena se také v horkém počasí více unaví. Zvířata s krátkou srstí, zejména bílou, bez podsady, a také nahá plemena jsou obzvláště náchylná k popálení. S takovými psy nechoďte na procházky za horkého slunečného dne mimo zastíněná místa. Musíme-li se v horku pohybovat se psem ve špatné kondici, je bezpečnější ho přesouvat ve vzdušném přepravníku. Tím se také vyhneme popálení jejich tlapek o asfalt.

 

Procházky pouze s vodou

Pokud je pes mladý, zdravý, má chuť se hýbat a nic nenasvědčuje tomu, že by ho horko unavovalo, nemusíme mu procházku v horku odpírat. Existují však určité podmínky. První z nich je voda - tu musíme mít vždy s sebou. Kolikrát vidíme, jak lidé v létě popíjejí různé nápoje a mezi nimi běhá pes s jazykem vyplazeným na zem... Nebo pes unavený z procházky a horka pod stolem v kavárně - nikoho nenapadlo požádat o vodu pro něj... Mimochodem, apel na všechny: Dejme vodu nejen svým mazlíčkům. Mějme ji na zahradě, na náměstí před panelákem, na odlehlém místě. Zachráníme tím život mnoha zvířatům - toulavým psům, volně žijícím kočkám, ptákům, ježkům, veverkám, motýlům, hmyzu - seznam by mohl pokračovat. A vzpomeňme si na psy uvázané všude na řetězech - mají tito zcela bezmocní tvorové přístup k vodě? Vždy to zkontrolujme, zejména když jsme na dovolené v přírodě.

 

Pozor na náhubek!

Druhým předpokladem pro procházku v horku je vhodný fyziologický náhubek - pokud vůbec musí být. Nevhodný vždy psa unaví, ale v horkém počasí ho může i zabít. Jediný způsob, jak ochladit tělo, je, že pes zívá. Pokud v příliš těsném náhubku nemůže otevřít tlamu dokořán a vypláznout jazyk až na doraz, doslova se uvaří. A to opravdu může skončit tragicky. Nezapomeňte: látkové náhubky jsou vhodné pouze pro použití u veterináře na vyšetření. V žádném případě je nepoužívejte na procházce! Fyziologický náhubek je velký a pevný. Nevadí, že s ním pes může do něčeho narazit - to není to nejdůležitější. Důležité je, aby se náš mazlíček vrátil z procházky v pořádku a zdravý. A to lze zajistit i v horkém počasí!

Nejnovější články