Načítání obsahu, prosím počkejte

CVIČENÍ s DOMÁCÍMI MAZLÍČKY se stává novým módním trendem!

1. 9. 2019 – 16:47
0
CVIČENÍ s DOMÁCÍMI MAZLÍČKY se stává novým módním trendem! zdroj: Pixabay.com

Ze Západu k nám přichází nová móda. Na první pohled je možná trochu podivná, ale též neskonale roztomilá. Řeč je o józe se zvířaty, která má podle svých zastánců přinášet uvolnění tělu i duchu, vést člověka blíž k přírodě, zocelovat vazby mezi člověkem a jinými živými tvory a taky zahřát u srdce.

Není překvapením, že ji lidé nejčastěji praktikují s kočkami a se psy. U obou druhů zvířat je ale cvičení jiné, založené na zcela odlišné myšlence. U psí jógy, neboli Dogy (výraz vzniklý spojením slov dog a yoga), se psi do cvičení zapojují jako partneři. Společně procházejí jednotlivou sadou cviků a s člověkem se doplňují. To vyžaduje od psíka velkou dávku trpělivosti a důvěry ve svůj lidský protějšek. Tato kratochvíle původem z Kanady tedy není vhodná pro všechny typy psů.

Nadšenci do psí jógy si pochvalují hlavně to, že se zvíře během cvičení učí více porozumět svému páníčkovi a naopak. Vítané jsou také terapeutické účinky cvičení pro psy se zraněním, či postižením. Odpůrci naopak poukazují na fakt, že pes si nemůže postěžovat, když má cvičení dost, a tak se jóga může lehce zvrhnout v týrání.  

U koček se kvůli jejich povaze zapojení do cvičení naopak neočekává. Kočka je proto během cvičení v roli objektu. Takové cvičení je zase v mnohém náročnější pro lidského partnera, protože se během něj musí starat o pohodlí své kočky.

Jóga s mazlíčky i jako psychoterapie

Pokud jste se někdy snažili o cvičení doma, zatímco kolem vás se potulovala kočka, asi jste už zjistili, že cvičební podložka je pro ni zkrátka neodolatelná. Kočičí jóga vznikla původně na Manhattanu v New Yorku v podniku s názvem Meow Parlour. V této nenápadné kočičí kavárně byla zařízená zadní místnost, kde se několikrát do týdne mohli návštěvníci zúčastnit cvičení s instruktorem za přítomnosti asi čtyřiceti koček.

Původně se kočky ke cvičení nepřipojovaly. Teprve později vznikly vhodné pozice a kočičí jóga byla na světě. Návštěvníci si lekce dodnes nemohou vynachválit. Hlavně v aglomeracích, jako je právě New York, kde je kontakt se zvířaty spíše vzácností, mají podobné nápady opodstatnění.

Člověk se díky nim cítí být blíž ostatním živým tvorům a relaxuje s nimi, učí se být v jejich přítomnosti a poznává jejich křehkost. Ostatně, myšlenka zvířecí jógy není omezená jen na psi a kočky. Na sociálních sítích se rozrůstá komunita, která se dělí o zkušenosti s cvičením s koni, kozami a jinými farmářskými zvířaty. Občas se protáhnout zřejmě potřebují všichni.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články