Načítání obsahu, prosím počkejte

Štvou vás chlupy? Poradíme vám, jak na ně!

13. 3. 2020 – 9:59
0
Štvou vás chlupy? Poradíme vám, jak na ně! Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Všichni chovatelé koček to znají a chtě nechtě se s tím museli smířit. Chlupy jsou všudepřítomné. Dá se s nimi bojovat?

Všechny kočky línají. Jedná se o naprosto přirozený proces, který zvířeti prospívá. Venkovní kočky srst obvykle mění jednou do roka, a to velmi intenzivně, jejich v domě žijící kamarádky pak sice srst ztrácí méně, ale zato v určité míře po celý rok.

Ať už vaše kočka ven chodí, nebo ne, chlupy tu byly, jsou a budou. Jak se s nimi vypořádat?

Česat tě, česat tě, česat tě

Česání je pro zvířata nejen velmi příjemné, je také zdravé! Kromě toho, pochopitelně, odstraňuje mrtvé chlupy, které by jinak dříve nebo později vypadly. Deset až patnáct minut denně bohatě postačí. Kočka bude spokojená a zdravá, sblížíte se a můžete výrazně omezit množství chlupů na koberci.

Jste to, co jíte

Strava je propojená se vším, není tedy překvapením, že se od ní odvíjí i kvalita srsti. Vhodné krmivo s dostatečným množstvím vitamínů je jednou z možností prevence silného línání. 

Čistota je půl zdraví

Kočky si koupání obvykle příliš neužívají, jako vždy však existují i výjimky. Pokud vaší kamarádce koupání nevadí, můžete jej zkusit použít jako další způsob odstranění přebytečné srsti. Koupel jednou měsíčně odstraní velké množství chlupů zároveň, a dá vám tak na několik týdnů klid. Vždy ale používejte šampony určené speciálně na citlivou kočičí pokožku. Pokud voda vaši kočku děsí, netrapte ji a zůstaňte raději u hřebenu.

Co je moc, to je příliš

Jakkoliv přirozené línání je, vždycky se kočičce může vymknout z tlapek. Máte-li pocit, že ztrácí nezvyklé množství chlupů, které nestíhají dorůstat, navštivte bez prodlení veterináře.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články