Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vyčistit kočce chrup

14. 8. 2019 – 13:43
0
Jak vyčistit kočce chrup Jak pečovat o kočičí ústa? | zdroj: Pixabay

Čistit či nečistit zuby? První možnost je správně. Za péči o chrup vám vaše kočka bude vděčná, byť to asi nikdy nedá pořádně najevo. Jak zvládnout delikátní akci, aniž by při ní příliš trpěly obě strany? 

Někteří chovatelé se u čištění chrupu kočky řádně zapotí. Existují však kroky, které mohou celý dobrodružný proces ulehčit. 

Pokud si kotě hodláte teprve pořídit, tak vězte, že nejlepší je začít s čištěním zubů od útlého věku.

cat-baby-4201021_1920 Koťátka si na pravidelné čištění zubů zvykají nejlépe | zdroj: Pixabay

Flintu do žita však nemusíte házet ani tehdy, když už máte doma starší kočičí lady či gentlemana, nebo si plánujete odrostlejší kočičku přinést domů. Jen je třeba obrnit se trpělivostí. A smířit se s tím, že možná učiníte několik pokusů, které nedopadnou. 

Nejprve kočce prstem přejíždějte z vnější strany tlamy - klidně to zkoušejte po dobu několika dnů. Později tlamu pomalu rozevírejte, aby si kočka navykla na pohyb v ústech a masírujte dásně.

Nechte také kočku okoštovat kočičí zubní pastu. Nikdy jí však nedávejte přípravek určený pro lidi. Kočky ho, na rozdíl od člověka, nevyplivnou a v jejich zažívání může nadělat paseku. Navíc je běžná pasta pro kočky příliš aromatická a nebude jí chutnat. 

Pokud si kočka na všechny předešlé kroky už zvykla, naneste si na prst trochu pasty a zuby jí vyčistěte tímto způsobem. Je i nyní klidná? Přidejte kartáček pro kočky. Gratulace! Máte hotovo. 

Ať už jste v jakékoliv části procesu, nezapomeňte na odměny za statečnost, nejlépe v podobě oblíbeného pamlsku. I pro vás. 

A dbejte i na takzvané  "doplňkové" čištění zubů. To kočka provádí sama - křoupáním sucharů či kostí, které nikdy úplně nerozkouše - a jsou pro ni tudíž bezpečné. 

Tento druh hygieny si navíc kočky užijí již od počátku. Bez protestů. 

Jsou to přece jen malé, domácí šelmy. 

Zdroje:  Vlastní , radaveterinare.cz , kocky-online.cz

Nejnovější články