Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak se projevuje nerovnováha vápníku a fosforu u činčil

29. 8. 2023 – 9:23
0
Jak se projevuje nerovnováha vápníku a fosforu u činčil Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay.com

Pro činčily jsou vápník a fosfor naprosto klíčové minerály. Nerovnováha v poměru těchto látek v těle může vést k poruchám metabolismu, které zasahují nepříznivě svaly a vývoj kostí. U mláďat i u březích samiček má pak nerovnováha vápníku a fosforu vliv na růst a rozvoj novorozených činčil.

Jedním z prvních příznaků problému je viditelná, silná křeč ve svalech v obličeji i v končetinách. Postupně se pak u postižených činčil obvykle objevují zlomeniny způsobené řídnutím kostí. Nedostatek vápníku a fosforu a jejich nerovnováha v těle je přitom problém, kterému se dá předcházet – obvykle je na vině špatná výživa činčily. Ta musí být pestrá a sledovat nutriční potřeby zvířete. Nevhodnost nastaveného jídelníčku se ostatně pozná i podle toho, že spolu s řečenými problémy se u mazlíčka obvykle začne projevovat také nedostatek vitamínu D.

Při výskytu výše uvedených symptomů je na místě konzultovat stav s veterinářem. Ten dokáže určit správnou diagnózu nejen skrze posouzení jídelníčku zvířete, ale také pomocí krevních testů. Při akutních stavech probíhá léčba injekčním podáním dávky glukonátu vápenatého. U dlouhodobé léčby se pak dávají suplementy vápníku a fosforu ústně.

Pokud se u činčil tento nerovnovážný stav rozvine, je po akutní léčbě nezbytné přehodnotit dosavadní jídelníček. Strava by měla být pestřejší, a hlavně zahrnovat složky, které nezbytné minerály obsahují v dostatečném množství. Poradit by opět měl zvěrolékař, vhodné jsou například některé druhy zeleniny. Různé krmné směsi pro hlodavce mají rozdílnou kvalitu, a je proto při jejich koupi pozorně číst i informace o složení.

Pokud je přesto mazlíček náchylnější na nedostatek potřebných látek, může dlouhodobě požívat doplňky s vápníkem a fosforem. Neměli bychom ale suplementy podávat bez konzultace, předávkování minerály je zase opačný, závažný problém, způsobující například ledvinové kameny.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články