Načítání obsahu, prosím počkejte

Tlustý pes potřebuje dietu a venkovní posilovnu

5. 2. 2020 – 20:14
0
Tlustý pes potřebuje dietu a venkovní posilovnu Některá plemena mají k obezitě silné sklony | zdroj: Pixabay

Obezita je jedním z nejčastějších problémů našich čtyřnohých miláčků. A jakkoliv roztomile může takový otylý pejsek vypadat, situace ve skutečnosti vůbec není k smíchu. Obezita totiž může značně snížit kvalitu i délku jeho života.

Obezita vzniká, když je denní příjem energie dlouhodobě vyšší, než její výdej. Tuto přebytečnou energii si tělo ve formě tuku uchovává na horší časy. Jednodušeji řečeno, váš pejsek je pravděpodobně tlustý proto, že se mu dostává příliš mnoho jídla a příliš málo pohybu.

Určitá plemena, na příklad labradoři či mopsi, mají k obezitě větší sklony, než jiná. Náchylnější jsou na ni i psí senioři.

Jak ji poznat?

U pejska se zdravou váhou byste měli bez problémů nahmatat páteř a žebra. Pokud kosti necítíte, aniž byste museli přitlačit, má váš miláček pár kilo navíc. Jeho pas by měl být viditelně užší, než hrudní koš a boky. Při pohledu z boku by nemělo být vidět povislé bříško.

Jak se jí zbavit?

Každá dieta by měla být konzultována s odborníkem, který ověří, zda za pejskovou tloušťkou nestojí nějaké zdravotní problémy.

  • Upravte jídelníček. Omezte množství jídla, které pejsek dostává a poraďte se s veterinářem ohledně dietního krmiva a jeho správného dávkování. Ubírat by se mělo postupně, aby si zvíře na nové porce mohlo zvyknout a zbytečně netrpělo hlady.

  • Cvičte! Berte svého chlupáče na delší a častější procházky, pomocí mohou také pravidelné návštěvy cvičiště. Pobyt na čerstvém vzduchu konec konců prospěje i vám, a můžete z toho udělat příjemnou tradici. Opět ale postupujte po malých krůčcích. Nemůžete od lenocha, který se celé dny jen válí, očekávat bezproblémový výšlap na Sněžku.

Smutným psím očím se těžko odolává, mějte však na paměti, že to děláte pro zdraví a spokojenost jejich majitele. Proto svého kamaráda raději než jídlem zahrnujte láskou.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články