Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když vám prchne papoušek

13. 3. 2020 – 14:59
0
Co dělat, když vám prchne papoušek Co dělat, když papoušek vezme do zaječích? | zdroj: Pixabay

I když je váš papoušek zvyklý na volný pohyb po místnosti a s důvěrou necháváte otevřené okno, stačí málo – například leknutí – a zvíře je pryč. Co dělat, pokud se něco takového stane?

Papoušek se v takové situaci cítí asi podobně, jako jeho majitel: polekaný a ve stresu. Bohužel, jeho reakce může někdy být nejhorší možná – uletět! Obzvlášť pokud vyletěl ven po leknutí a ne jen omylem. V takovou chvíli může majitele nepříjemně překvapit tím, že nabere nečekanou výšku (u větších druhů i několik desítek metrů). Pokud se cítí v ohrožení i venku, například pokud vyletěl na rušnou ulici, může bezhlavě prchat přímou linkou pryč. Velký papoušek takhle může bez přistání uletět i mnoho stovek metrů, ne-li kilometrů.

Pokud papouška nemůžete najít, sledujte směr, kterým se vydal. Pokud nemáte jasno, musíte požádat o pomoc přátele a známé, pokud je to možné. Musíte vyrazit co nejdříve a začít systematicky prohledávat okolí, ideálně ve zvětšujících se kruzích od místa ztráty. Na ptáka zkoušejte volat, zároveň poslouchejte, zda jej neuslyšíte někde křičet.

Využijte sociální sítě

Nedaří-li se v prvních hodinách, nebojte se kontaktovat policii, místní veterináře, záchranné stanice, regionální rozhlas či televizi a podobně. Využijte možnosti sociálních sítí, vylepte letáky. Je možné, že papoušek přistál někde blízko a někdo jiný jej odchytil.

Překvapivě nejsou moc užitečné kroužky – neexistuje jejich centrální evidence, a tak vás podle čísla kroužku (či čipu) v podstatě není možné vyhledat. Je proto nutné, aby alespoň místní veřejnost o vaší ztrátě věděla.

V letních měsících může zvíře vydržet dlouho, největším nebezpečím je, že nemá žádné instinkty vůči kočkám a jiným predátorům. Ani zima překvapivě řadě papoušků nevadí, problémem je ale nedostatek potravy. V takovém případě může být zvíře už třetí den naprosto vyčerpané a neschopné reagovat na vaše volání.

Lepší varianta je, že papoušek vyletěl v klidu a je jen zmatený z okolního prostředí. Nelze sice spoléhat na to, že by se sám vrátil, přesto je jistá šance, že hned po vyletění přistál, případně že se obloukem vrátí zpátky k místu, odkud vyletěl. Tedy že hned víte, kde je. Pokud se vám neztratil z dohledu, můžete se pokusit nalákat ho zpět. Byla by chyba běžet ho okamžitě chytat – pták je pravděpodobně ve stresu a reagoval by snahou znovu uletět.

Mohou pomoci hasiči

Následující rady platí jak pro papouška ihned nalezeného, tak pokud jsme ulítlého uprchlíka nejdřív museli vypátrat. Na nějaké dobře viditelné místo vystavte klec, papoušek ji může mít spojenou s potravou a vletět do ní. Pokud to nepomůže, snažte se ho v klidu nalákat k vám, ideálně s nějakým oblíbeným pamlskem.

Pokud se papoušek drží u vás, ale pořád poodlétává na nedostupná místa, je za tím stres, ne zlomyslnost. Pokuste se ho uklidnit hlasem a teprve po delší chvíli jej zkuste nalákat k sednutí do dlaně. Pokud se zadaří, nesnažte se ho druhou rukou přiklopit, mohl by zase snadno uletět – lepší je zkusit mu mezi prsty chytit nožičky (nezraní se) a teprve pak použít druhou ruku.

Pokud se nedaří, je možné volit extrémnější metody. To může nastat například tehdy, kdy máte mládě, které na vás ještě není tak zvyklé. Případně prostě když je pták ve stresu. Můžete požádat o součinnost například dobrovolné hasiče – z poslední doby je známo hned několik případů, kdy hasiči "sestřelili" ze stromu papouška proudem vody. Zvíře sice bylo otřesené, ale nezraněné a nemohlo hned znovu uniknout.

Dají se využít různé plachty nebo sítě, ale v takovém případě je potřeba extrémní jistota, že se zásah podaří. Znovu vystresovaný pták by vás vrátil zpět na začátek. Nesmyslné je doufat v zásah veterinářů, uspávací šipky a podobné propriety známé z filmů – takový zásah by papouška spolehlivě zabil.

Hlavně uklidnit

Když se papouška podaří úspěšně chytit, ještě nemáte vyhráno. Může být vyčerpaný, dehydrovaný, zraněný. Na všechny tyto situace je potřeba pružně reagovat – nejčastějším případem může být stres, pak potřebuje pták hlavně klid a přítomnost blízké osoby.

Může se stát, že nebude přijímat potravu, to bychom měli s veterinářem řešit až druhý den – tedy až opadne nejhorší stres. Bez veterináře se samozřejmě neobejdou ošetření zranění.

Důležité je hlavně zůstat pokud možno v klidu (ano, je to hraběcí rada, když vám právě oknem uletělo opeřených sto tisíc) a co nejdéle hledání a chytání nevzdávat. Statistiky říkají, že drtivá většina papoušků se vrátí domů. Tedy alespoň těch, kteří se více sledují a evidují.

Je bohužel pravdou, že ztráta andulky vyvolá menší reakci a ohlas, než uletění nějakého ary nebo žaka za desetitisíce. I když tu andulku můžete mít rádi úplně stejně intenzivně. Musíte zkrátka věřit a doufat, že se s vaším barevným mazlíčkem opět ve zdraví setkáte.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články