Načítání obsahu, prosím počkejte

VAROVÁNÍ! Proč nebarvit své domácí mazlíčky!

19. 8. 2019 – 11:43
0
VAROVÁNÍ! Proč nebarvit své domácí mazlíčky! zdroj: Pixabay.com

Ani domácím mazlíčkům se nevyhýbají módní trendy. Zatímco některé jsou neškodné, jiné mohou psy a kočky vážně ohrozit. 

Jedním z nejkontroverznějších výstřelků je bezpochyby barvení zvířat. Někteří majitelé ladí psi a kočky v souladu se svými outfity. Jiní je dokonce barevně stylizují do podoby jiných zvířat. Kočky tak pak například připomínají malé leopardy, některá plemena psů, především pomeraniani a čau-čau, jsou přetvářena do pand... 

Jenže kromě toho, že mazlíčci po takovém zákroku vypadají bizarně, mohou tyto nápady i vážně ohrozit jejich zdraví.  A to i když jsou zvířata barvena takzvanými "přírodními barvami", na které lákají některé módní salony.

Před podobnými výstřelky ostatně varují i odborníci. Už jen procedura jako taková je pro zvíře stresující, navíc použitý prostředek může poškodit sliznice psů a koček. Kromě toho hrozí také těžká alergická reakce. Velké riziko představuje už jen znehybnění vyděšeného zvířete. 

Kontroverzní trend značně zpopularizovali některé celebrity a influenceři. Francouzská modelka Lia Catreuxová se dokonce ocitla pod palbou kritiky poté, co svého pomeraniana jménem Fluffy obarvila narůžovo. K srdci si to však nevzala. Ochranářská organizace PETA před lety dala co proto i supermodelce Alessandře Ambrosiové, které psíka nechala odbarvit do růžovo-fialové. 

Loni tuzemskými médii prolétl i případ poníků, po kterých mohly děti malovat ve westernovém městečku. Pořadatelé byli kritizováni jak kvůli kreslení po konících, tak i proto, že nebozí koníci byli vydáni dětem napospas po dlouhé hodiny. Zvíře prostě není hračka. 

profimedia-0358310045 Už samotný proces barvení je pro zvíře stresující... | zdroj: Profimedia

Móda, která škodí 

Mezi kontroverzní a nesmyslné trendy patří i některé způsoby oblékání mazlíčků. Zatímco rozumný, dobře zvolený outfit může prospět, doplňky "na efekt" naopak vážně uškodit.

Velice nevhodné je napasovat mazlíčky do příliš těsných, složitých a nazdobených oblečků, které jsou nepohodlné a navíc si v nich mohou ublížit.

Volány, vlečky a další podobné "hlouposti" tak raději nechte plavat a užijte si jich ve vlastním šatníku. U svých zvířecích kamarádů dbejte spíše na funkčnost jejich garderoby. 

Zdroje:  Novinky.cz , www.dailymail.co.uk , Elle.com , státní veterinární správa , petsworld.in

Nejnovější články