Načítání obsahu, prosím počkejte

VIDEO: Chytrá vrána se naučila mňoukat, aby dostala jídlo

15. 2. 2021 – 9:46
0
VIDEO: Chytrá vrána se naučila mňoukat, aby dostala jídlo Vrány umí napodobovat jiné zvuky, včetně kočičího mňoukání. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vrány patří mezi nejinteligentnější ptáky, a přesto stále dokážou svou chytrostí překvapit. Tato vrána se například naučila mňoukat, aby se mohla vydávat za hladovou kočku a dostala se k jídlu.

Turecká milovnice zvířat Neslihan Oranciová si zvykla nechávat na balkoně misky s jídlem pro toulavé kočky. Ty se k ní vracely a pokud zrovna narazily na prázdnou misku, mňoukáním si řekly o svůj příděl.

Jenže jednou se z balkonu ozvalo známé hladové mňoukání a přitom nikde nebyla žádná kočka. Místo ní uviděla Oranciová na zábradlí stát vránu, které se ze zobáku místo krákání ozývalo přesvědčivé mňoukání.

Byla v takovém šoku, že ptáka za jeho skvělý výkon odměnila poctivou porcí jídla. A ještě ve větším šoku, když během jedení vrána začala vyluzovat další ryze kočičí zvuky - tentokrát to byl rozzuřený zvuk, který kočky vydávají v boji, aby zastrašily sokyně.

Krkavcovití jsou známí tím, že dokáží napodobovat zvuky a zdá se, že tato turecká vrána musela terasu během krmení kočičích strávníků sledovat delší dobu, protože chování i zvuky odposlechla na jedničku s hvězdičkou. Dokonce si prý Oranciová není jistá, zda schopného ptáka nenakrmila náhodou už někdy dřív, aniž by o tom měla tušení. 

Pro zhlédnutí celého videa klikněte na zobrazení na celé obrazovce.

 

Zdroje:  thedodo.com

Nejnovější články