Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak si sehnat pronájem, když máte psa nebo kočku

18. 10. 2019 – 16:14
0
Jak si sehnat pronájem, když máte psa nebo kočku Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pokud jste někdy hledali nový nájem, jistě jste narazili na spoustu inzerátů s dodatkem "bez zvířat". Jenže co dělat, když už nějakého zvířecího člena domácnosti máte a nabízený byt se vám moc líbí? Zbavit se svého kamaráda jen proto, abyste mohli do lepšího bydlení je bezcitné. Jakých pravidel se při hledání společného nájmu držet, co vzít v úvahu a jak postupovat, abyste se svého mazlíčka nemuseli zbavovat?

Hlavně důvěra a psí oči

Je třeba si uvědomit, že je zákonem dáno, že nájemce vám nemůže vlastnictví zvířete zakázat. V případě, že už bydlíte a nájemce není spokojený s tím, že ho s vámi sdílí i váš pes, nemůže tuto skutečnost použít jako důvod k vypovězení smlouvy. Ovšem, nemusí vám ji už příště prodloužit.

Vztah mezi nájemcem a pronajímatelem je z velké části postaven na důvěře a pokud bytný zvíře povolit nechce, nemá smysl mazlíčka zapírat. Pokud teprve o pořízení uvažujete, je dobré se o této věci před uzavřením smlouvy (nebo alespoň s předstihem) zmínit. Je až s podivem, kolik vlastníků bytů časem pookřeje a nakonec svolí. Často totiž nechtějí slušného a platícího nájemníka ztratit. Pomoci může i to, že jim nabídnete kompenzaci. Třeba o něco vyšší kauci.

Při hledání nového bydlení jste mnohdy odkázáni na realitní agentury. Agentovi je dobré se o zvířeti zmínit také. Dávejte si ale pozor! Lidé od realitek jsou obchodníci a chtějí vám byt dojednat za každou cenu. Nespoléhejte se na to, co řeknou. Konečné slovo má vždy majitel. Při první příležitosti se ho osobně zeptejte.

Byla by totiž velká chyba myslet si, že je všechno v naprostém pořádku a není důvod se o zvířeti zmiňovat jen proto, že inzerát ho výslovně nezakazuje. Bytný se o něm může dozvědět odjinud. Od sousedů, z doslechu nebo vás potká během venčení. Spoléhat se na jeho benevolenci je velmi ošidné. Přečtěte si důkladně smlouvu, jestli v ní není uvedena klauzule o tzv. oznamovací povinnosti. I v případě, že není, jednejte se svým bytným férově. 

Nový pelíšek pro všechny

Důvody, proč zvířata ve svých bytech majitelé nechtějí, jsou pochopitelné. Někdy je důvodem klid v sousedství, jindy je nablízku alergik. Části srsti volně se pohybujících zvířat ulpívají na nábytku a tak, pokud jde o byt už vybavený, zaneřádí chlupy i to, co je určeno k užívání i pozdějším nájemníkům. Vyhledávejte tedy byty zařízené částečně nebo i zcela nezařízené.

To je lepší i pro mazlíčka jako takového. Nezapomeňte, že i on potřebuje místo ke spaní, odpočinku, ke hraní a protáhnutí, což spousta zařízených prostor neumožňuje. Investice do nového vybavení je logicky vyšší, ale alespoň si můžete prostor přizpůsobit vlastním potřebám, což přispěje ke všeobecnému pohodlí. Vždyť stěhování a bydlení v novém je dobrodružství pro vás všechny. Snažte se tuto stresující část života ulehčit všem zúčastněným.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články