Načítání obsahu, prosím počkejte

Válečný hrdina, na kterého byli nacisté krátcí

12. 2. 2020 – 9:07
0
Válečný hrdina, na kterého byli nacisté krátcí Poštovní holubi byli během druhé světové války důležitými nosiči informací | zdroj: Profimedia

Historie holubů sloužících ve válkách by vydala na celou knihu. Zástupců opeřených hrdinů druhé světové války by se dalo najít mnoho, za všechny stojí za to připomenout příběh holuba s příhodným jménem Commando.

Commando byl chovným holubem ve zbarvení, které by v české terminologii asi odpovídalo červené kapraté kresbě. Jeho majitelem byl holubář Sid Moon, jenž poskytoval své služby armádě už v první světové válce. Jakmile vypukla v roce 1939 válka druhá, znovu se se svými zvířaty dal k dispozici vojsku. Commando patřil mezi skvěle vycvičené poštovní holuby s výborným orientačním smyslem, proto se pro úkoly vyloženě hodil.

Během celé války absolvoval na 90 různých misí, některé z nich byly mimořádně obtížné. Práce poštovních holubů spočívala v nošení zpráv mezi Británií a okupovanou Francií. Němci totiž byli připraveni na snahu o intenzivní komunikaci mezi kontinentem a britskými ostrovy a pečlivě hledali zdroje rádiového vysílání.

Komunikace skrze holuby proto byla pro krátké zprávy mnohem bezpečnější. I tak ale byla náročná a pro ptáky vyloženě smrtící – nacisté totiž nebyli vybaveni jen lokátory vysílaček, ale počítali i s využíváním holubů. Na francouzském pobřeží tak číhaly holubí hlídky, pro vyhledávání a likvidaci létajících poslíčků dokonce byli cvičeni armádní sokoli. I bez těchto zásahů navíc byla cesta přes moře, byť krátké, náročná a mnoho holubů se stalo obětí nepřízně počasí.

N.U.R.P.38.EGU.242 se hlásí do služby

Úmrtnost mezi armádními holuby tak byla obrovská. Válečná praxe obvykle vypadala tak, že při seskoku diverzantů nebo shozu materiálu pro odboj se vezly i klece s holuby z ostrovů. Po tom, co byli vybaveni příslušnou zprávou, instinktivně se po vypuštění vraceli domů. Takto absolvoval v rámci jednotek National Pigeon Service své úkoly pod bojovým kódem N.U.R.P.38.EGU.242 i Commando. Commando_pigeon_hu_61413 Válečný holub Commando | zdroj: commons.wikimedia.org

Slávu si vydobyl především při třech misích v červnu, srpnu a září roku 1942. Tehdy při mimořádném nebezpečí dostal do Británie klíčové odbojové informace – o poloze německých vojsk, o důležitých výrobních objektech a o místech úkrytu zraněných britských parašutistů. Tyto podklady pak sloužily pro plánování velkých bojových či diverzních operací letectva a armády.

Za své bojové nasazení, s odkazem na tyto tři konkrétní mise, byl pak 12. dubna 1945 Commando dekorován vyznamenáním zvaným Medaile Marie Dickinové (Dickin Medal). Toto ocenění vzniklo jako upozornění na bojové nasazení a oběti zvířat v lidských válkách. Je označováno za zvířecí obdobu Viktoriina kříže, nejvyššího britského vyznamenání za statečnost.

Během druhé světové války bylo uděleno jedné kočce, třem koním, osmnácti psům a třiceti dvěma holubům. Commandova medaile byla vnučkou holubáře Sida Moona v roce 2004 vydražena za 9200 liber.

Po válce si Commando užíval status zvířecí celebrity. Všímali si jej novináři, vystupoval na veřejných akcích, sloužil jako symbol celého válečného snažení holubích jednotek National Pigeon Service. Významně tak přispěl k veřejné osvětě o zvířatech ve válce.

Není jasné, kolika let se nakonec dožil. Nicméně bez obav můžeme Commanda zařadit po bok statečných vojáků druhé světové války, jejichž hrdinství si dodnes připomínáme.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články