Načítání obsahu, prosím počkejte

V Bolzanu dělají psům testy DNA, aby dostihli majitele, kteří po nich neuklízí

22. 1. 2024 – 8:10
0
V Bolzanu dělají psům testy DNA, aby dostihli majitele, kteří po nich neuklízí Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Italská provincie Bolzano chce vědeckými metodami řešit problém s majiteli psů, kteří po nich neuklízejí exkrementy. Při registraci psů tak budou nově povinné testy DNA, což umožní v případě nutnosti konkrétního majitele rychle dohledat, informovala agentura Reuters. Za genetické testy budou platit majitelé psů, povinné to budou mít od března. Za neodklizené psí výkaly budou hrozit vysoké pokuty, a to až do 1000 eur (25.000 Kč).

"V provincii Bolzano dostáváme každoročně několik stovek stížností od občanů, které se týkají nevhodného jednání na veřejných místech, a více než polovina z nich se týká psů," řekl zástupce veterinární správy Paolo Zambotto.

Podle něj bylo až dosud postihování majitelů za neuklizené exkrementy složité, protože k tomu bylo potřeba, aby je někdo přistihl ve chvíli, kdy po svém psovi neuklidili. Díky testům DNA by mělo být v budoucnu dohledání hříšníků jednodušší.

Testy DNA, které stojí od 65 do 100 eur (1600 až 2500 Kč), musejí majitelé psů nechat udělat na své náklady. Zatím jsou v databázi záznamy asi pro čtvrtinu registrovaných zvířat. Kritici nového opatření namítají, že není samospásné, protože se nevztahuje na psy návštěvníků z jiných částí země nebo na psy turistů. Vedení provincie uvádí, že nápad chtějí okopírovat i další italské regiony.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články