Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč kočky tak přitahují igelitové sáčky?

25. 6. 2022 – 9:15
0
Proč kočky tak přitahují igelitové sáčky? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Má desítky hraček a plnou spíž vybraných pamlsků, ale přesto se vaše kočka vyžívá nebezpečnou hrou s igelitovými taškami? Vysvětlení je jednodušší, než byste čekali.

Použitá igelitová taška pro vás může být odpad, ale pro vaši kočku naopak poklad. Mnohdy využijí jakýkoli nestřežený okamžik k tomu, aby mohly do tašky či pytlíku strkat čumáček, hlavu, nebo si do ní dokonce úplně vlézt. A když to nejde, tak alespoň olížou, co se dá, případně se snaží i kusy urvat a sníst. 

Přestože může být zábavné sledovat kočičí slastný boj s igelitem, všichni dobře víme, o jak nebezpečnou aktivitu jde. Proto je potřeba všechny plastové pytlíky a tašky před zvířaty, stejně jako před dětmi uklízet. Hrozí nebezpečí udušení.

Co však kočky na taškách tak přitahuje? Pro část z nich to je šustivý zvuk, který při hře vydávají, většina má však prozaičtější důvod - přitahuje je vůně, která na igelitu ulpěla. Igeliťáky pocházející z obchodů s potravinami si s sebou nesou pachovou stopu jídla, které jste v něm donesli domů. Někdy se dokonce i mohla i část do tašky vylít.

Kočky mají velmi vyvinutý čich a přitahuje je vše lidské, zejména to, co by jinak měly zakázané. Proto využívají nepozornosti svých lidí a tajně si užívají alespoň vůni. Kromě toho může být žvýkání igelitových sáčků také příznakem problémů se zuby, případně nedostatku některých živin ve stravě. A pak je tu ještě jedna možnost - jednoduše nuda. 

Zdroje:  Vlastní , pethealthnetwork.com

Nejnovější články