Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí přeborník v hledání drahé pochoutky

14. 10. 2019 – 13:39
0
Psí přeborník v hledání drahé pochoutky Italský vodní pes je mistr v hledání lanýžů | zdroj: Pixabay

Lanýže patří mezi nejdražší pochoutky světa. Tyto převážně podzemní houby mají specifické aroma, díky kterým je najdou jak prasata, tak trénovaní psi. Plemeno, jehož zástupce provází pověst přeborníků ve vyhledávání lanýžů, je italský (někdy též romaňský) vodní pes. 

Je to starobylé plemeno. Obraz malíře Andrea Mantegna například zobrazuje malého psíka nápadně podobného italským vodním psům, malba pochází z roku 1474!

Původně tito středně velcí, robustní kudrnáči, pocházející z okolí Commachia a Ravenny, při lovu vynášeli kachny a jiné zastřelené ptáky z vody. Po vysušení bažin u Ravenny jim sice ubylo práce, od 19. století však začali být trénováni k vyhledávání lanýžů. Disponují totiž špičkovým čichem.

Ačkoliv výchova psa v experta na lanýže není levná záležitost, majitelům se vyplácí. Cena za kilogram luxusní pochoutky se totiž pohybuje v řádech desetitisíců. Na severozápadě Itálie existuje i "univerzita", která ze psů různých ras vychovává šampiony.

I pokud odhlédneme od hledání lanýžů, v Česku se ostatně sbírat nesmí, jsou italští vodní psi tuze pozoruhodní a sympatičtí. Jedná se o veselé, aktivní a inteligentní chlupáče, které lze dobře vycvičit. Zároveň jsou však velice citliví a těžce nesou jakoukoliv hrubost. Dobře se snášejí s dalšími zvířaty v rodině i s dětmi.

Než si však tohoto šikovného hafana pořídíte, myslete na to, že se musí zabavit a "vyblbnout". S gaučem si nevystačí. Rádi plavou, zbožňují výlety a hry, v kterých bývají dost obratní. 

Pozor na ušiska 

Jejich voděodolná srst nepotřebuje mnoho péče. Jen ji co tři týdny řádně vykartáčujte a minimálně jednou ročně dopřejte svému psímu parťákovi dobře provedený, krátký sestřih. To uši a koutky očí vyžadují více pozornosti a pravidelné čištění.

Tito psi také velice rádi hrabou, potřebují tedy místo, kde se vyřádí. Nehodí se na hlídání, neboť k lidem bývají až příliš přátelští. Dožívají se v průměru 16 let.

Co se barev týče, k povoleným patří slonovinově bílá, bílo-hnědá, bílo-oranžová, játrově hnědá s bílou a oranžová s bílou barvou i bez. Do Česka se romaňští vodní psi dostali až po roce 2000, rychle tu však našli své příznivce.

 

 

Zdroje:  www.irozhlas.cz , Wikipedia.org , hellosandy.cz , plemena.cz

Nejnovější články